Tres de cada quatre delictes a l'Estat són comesos per espanyols

Segons les dades, no hi ha una relació causa-efecte entre migració i delicte

Altres variables, com l'atur, determinen més la inclinació a delinquir

zentauroepp38179923 mossos detencion181205101322

zentauroepp38179923 mossos detencion181205101322 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro

L’última vegada que el CIS ho va preguntar, gairebé dos de cada 10 ciutadans creien que les persones migrants comporten més problemes de delinqüència i inseguretat. Santiago Abascal, líder de Vox, va arribar a afirmar que la majoria dels delinqüents són estrangers. L’augment de la criminalitat en ciutats com Barcelona està agitant un discurs xenòfob que sovint vincula immigració i delinqüència, un nexe que desmenteixen estudis científics i que tampoc recolzen les dades.

A Espanya no hi ha estadístiques sobre la població immigrant i la delinqüència, però sí que és possible conèixer la nacionalitat dels que cometen els delictes. Segons les últimes dades disponibles, del 2017, els delictes comesos per estrangers són el 23,1%; és a dir, ni un quart de tots els delictes que es cometen a Espanya. Els espanyols en cometen, doncs, tres de cada quatre. El percentatge està estabilitzat des de fa uns anys i fins i tot presenta una lleugera tendència a la baixa des del 2013, quan els forans eren responsables del 25%. 

Pel que fa a la població reclusa,la majoria dels que són a les presons espanyoles són del país: només el 28,1% té una altra nacionalitat. I, un altre cop, la taxa s’ha reduït els últims anys: a finals del 2010 van arribar a suposar gairebé el 40%. El gener del 2019, a les presons espanyoles hi havia 16.555 presos estrangers, la qual cosa suposa només el 0,34% de la població de fora del país. Però, a més, no tots els estrangers són immigrants. Molts pertanyen a bandes mafioses o han sigut detinguts a Espanya estant de passada.

Més enllà de les dades, són diversos els estudis científics que han provat d’establir si hi ha correlació entre la immigració i la delinqüència. I tots han arribat a la mateixa conclusió: aquesta relació causal no existeix. Ho demostra, per exemple, el que va elaborar el 2012 la Universitat Carlos III de Madrid, que va analitzar les taxes de criminalitat i d’immigració tenint en compte també les taxes d’atur, el nivell d’estudis, la concentració de població en zones urbanes, l’edat, l’origen de la població immigrant i el PIB per càpita. 

Homes joves

Notícies relacionades

L’estudi va confirmar que no es pot inferir una relació causa-efecte i que hi ha altres variables, com l’atur, per exemple, que influeixen de manera més determinant. O el fet que la majoria dels delictes els cometen homes joves, i aquest és precisament el perfil sociodemogràfic del gruix dels immigrants a Espanya.

Fora de les nostres fronteres, un estudi va constatar com els porto-riquenys que vivien a Nova York presentaven unes taxes elevades d’homicidis davant els que vivien a altres zones dels EUA, que tenen unes taxes similars a les de la població originària. Amb la mateixa procedència però establerts en àrees diferents les taxes de delinqüència també eren diferents. La condició de migrant no és la que determina la inclinació a delinquir. 

Les estadístiques a Europa desmenteixen Donald Trump

Una de les veus que amb més força ha intentat establir un nexe entre la criminalitat i la immigració és la del president dels EUA, Donald Trump, que va posar la Unió Europea com a exemple. Van ser diversos els països europeus que van respondre desmentint aquest fet amb les seves estadístiques. <br/>33A Alemanya, per exemple, el 2017 els delictes van baixar un 9,6%, la caiguda més forta en 25 anys, malgrat l’augment de la immigració. Els delictes comesos per estrangers van baixar de 616.280 el 2016 a 599.357 el 2017. I en aquest grup, els comesos per immigrants van baixar de 174.438 a 167.268. <br/>33Mentre que a Itàlia la població carcerària estrangera és del 34%, a Dinamarca, el 18% dels delictes comesos el 2016 van ser duts a terme per immigrants o descendents d’immigrants. .

Temes:

Racisme