Operació dels Mossos

Vídeo | Cop a una banda georgiana de lladres que marcaven pisos a Barcelona

Assaltaven les vivendes principalment mentre els amos estaven de vacances

9c77bb53-e81f-46b0-9d18-db49e461111b

9c77bb53-e81f-46b0-9d18-db49e461111b

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a domicilis. L’operació ha permès detenir tres homes de nacionalitat georgiana, d’edats compreses entre els 33 i els 48 anys, considerats autors de set robatoris amb força en domicilis i de preparar desenes més mitjançant la col·locació de «marcadors» a les portes de vivendes de Barcelona.

 La investigació es va iniciar el juny del 2019, quan els Mossos van detectar la proliferació de «marcadors» de cola a diverses poblacions del Baix Llobregat, com Olesa de Montserrat, Abrera i Sant Andreu de la Barca. En una primera fase, els lladres marcaven els pisos on volien accedir i col·locaven uns fils de cola pràcticament imperceptibles entre la porta i el marc. Unes hores o dies més tard duien a terme la segona i última fase del robatori: si els fils de cola estaven intactes significava que no hi havia ningú al pis i, per tant, tenien via lliure per entrar i consumar el robatori amb tranquil·litat. En cas contrari, els membres del grup desarticulat desistien de fer-ho. Mitjançant l’ús de rossinyols, els autors eren capaços d’obrir els panys de manera ràpida i sense deixar cap senyal.

Un mètode utilitzat a tot Europa

Es tracta d’un mètode molt elaborat que el crim organitzat georgià utilitza per tot Europa, però el fet que s’executi en dues fases dona a la policia l’oportunitat d’esbrinar quin entramat hi ha darrere dels robatoris. És per això que els Mossos fan crides a trucar al 112 en cas que algú trobi als pisos de la seva finca «marcadors» a les portes dels pisos, ja siguin fets amb fils de cola o amb peces petites de plàstic, que són més habituals.

En aquest cas, la col·laboració ciutadana va ser clau per iniciar la investigació, que va concloure el 4 de setembre amb l’entrada i registre als domicilis dels membres més actius del grup criminal, situats a Barcelona i Sabadell.

Notícies relacionades

Als pisos, els investigadors van trobar més de 200 objectes sostrets, sobretot joies, rellotges i dispositius electrònics, que ja s’han començat a retornar als seus propietaris, així com els tubs de goma d’enganxar que utilitzaven per marcar les portes. La detecció d’una gran quantitat de marcadors va evitar que es produïssin desenes de robatoris a La Garriga, Vic, Sant Joan de Vilatorrada, Abrera, Sant Andreu de la Barca i Olesa de Montserrat.

Els tres arrestats van passar el dia 6 a disposició judicial i la titular del Jutjat d’Instrucció 3 de Manresa va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.