Risc groc

Gota freda: sisena víctima pel temporal, que avança cap a l'oest

L'AEMET rebaixa el nivell d'alerta per a diumenge i preveu precipitacions menys copioses al centre peninsular

1.000 militars continuen desplegats a la zona però l'aigua ha seguit inundat cases i locals amb els habitants a dins

las lluvias registradas en la vega baja las mas catastroficas en 140 anos / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no fallen, el pitjor de la gota freda gota fredaque ha assolat Alacant, Múrcia i bona part d’Andalusia ja ha passat. Si bé ha segat la vida de sis persones, l’últim va ser un home de 41 anys el cadàver del qual es va trobar aquest dissabte a Oriola. Un dels pitjors temporals que es recorden en els últims 30 anys ha obligat a evacuar unes 4.000 persones i ha deixat moltíssimes destrosses materials i imatges insòlites com cascades i pràcticament un mar nascut del no-res a la ciutat alacantina, que podria ser considerada la zona zero de la borrasca, i a moltes altres localitats.

Aquest dissabte la borrasca s’ha traslladat cap al’oest  i s’ha encebat amb diverses provínciesd’Andalusia, com Màlaga, Còrdova, Jaén i Sevilla, així com Castella La-Mancha o Madrid, on s’han registrat pluges copioses i tempestes. L’Aemet rebaixa el nivell taronja d’aquestes zones, que alerta d’un risc important, a nivell groc per a aquest diumenge i només preveu acumulacions de 15 a 20 litres per metre quadrat en una hora en una àrea més restringida compresa entre Còrdova i Sevilla, el centre peninsular, Càceres i algunes províncies de Castella i Lleó i Aragó. A l’àrea més afectada, el sud-est peninsular, aquest diumenge encara s’esperen precipitacions localment persistents al sud de la Comunitat Valenciana.

La DANA, difícil de pronosticar

La previsió pot fallar ja que la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), que és com els meteoròlegs denominen la gota freda, es caracteritza per tenir un caràcter erràtic i difícil de predir. Pot quedar-se a la mateixa zona o anar i tornar diverses vegades, que és el que ha passat alsud-est peninsular, on algunes localitats han sigut castigades diverses vegades, ja que la tempesta ha tingut un efecte rebot, sent molt devastadora.

«L’aigua ens ha atacat per tots els fronts ja que, a més de les inundacions pels litres que han caigut, hem patit el vessament de la serra, que ha arrossegat molta aigua a gran velocitat i grans pedres que han provocat destrosses, a la qual cosa cal sumar el creixement del riu Segura»,relatava aquest dissabte l’alcalded’Oriola, Emilio Bascuñana, minuts després de visitar el lloc de comandament de les forces d’emergències, juntament amb el president del Govern, Pedro Sánchez,Pedro Sánchez i els ministres d’Interior i Foment, Fernando Grande-Marlaska i José Luis Ábalos.

Més de 1.100 militars continuen desplegats a les localitats arrasades, cosa que malauradament no ha impedit la mort de sis persones. L’últim mort, un home de 41 anys, ha sigut trobat aquest dissabte a la pedania de La Matanza, a Oriola. Les forces de seguretat primer van localitzar la moto i després el cadàver.

El riu Segura causa estralls

A l’àrea de la Vega Baja del Segura, on es troba Oriola, la situació es va agreujar divendres a la matinada quan es va trencar un dic del riu Segura, que a més d’inundar Almoradí, va afectar a un pont de la carretera CV-31. En aquesta zona, els serveis d’emergència han hagut de rescatar gairebé 500 persones.

Notícies relacionades

Múrcia, el desbordament simultani de tres rambles a Torre Pacheco va obligar al desallotjament als veïns, si bé s’ha pogut reobrirl’aeroport  internacional i el Ministeri de Justícia ha aprovat un pla d’emergència que garanteix el funcionament dels jutjats tancats. No obstant, encara hi ha 300 persones en albergs i el Govern regional ha sol·licitat la declaració de Zona Catastròfica, informa Belén Bru. En alguns municipis murcians es van viure escenes de pànic, amb l’aigua inundant cases amb els habitants dins. Per exemple, en Beniel Juan Casanova i la seva família va ser rescatada quan el torrent els arribava gairebé a la cintura. «A més del’aigua que entrava per la porta, també sortia pel vàter, ens vam agafar a les reixes de la finestra fins que van venir a treure’ns», relata.

I a Andalusia s’han registrat més de 340 incidències, sobretot a Màlaga i Granada, també per cases inundades, rescats i incidents a la carretera.  

2,5 quilòmetres a peu per donar a llum

Sofia ha vinugt al món aquest dissabte a l’hospital Reina Sofia de Múrcia, que no té servei de maternitat, després que la seva mare anés caminant des de Puente Tocinos, a 2,5 quilòmetres, fins al centre sanitari perquè cap vehicle podia accedir fins a casa seva.<br/> Ebyreke, natural de Gana, es va posar de part a la quatre de la matinada de divendres i el seu marit va trucar una ambulància per traslladar-la a l’hospital, però les contínues emergències que sorgien per la gota freda i les inundacions feien impossible venir a rescatar-la i atendre-la. Tampoc podien arribar-hi els taxis perquè estaven els carrers tallats. <br/>Ebyreke tenia les contraccions cada cop amb més freqüència, per això el seu marit, Mohamed Lamino, va decidir que anirien a peu fins a l’hospital més proper i van portar amb si el seu fill de dos anys perquè no es quedés sol. Durant el camí van parar diverses vegades pels forts dolors que tenia la dona, entre el fang i suportant la intensa pluja, fins que a les proximitats de Múrcia capital els va recollir un camió i els va traslladar a l’hospital Reina Sofia. <br/>Als pocs minuts d’arribar Ebyreke va donar a llum una nena, a les nou del matí, a la qual van posar el nom de Sofia, en homenatge a l’hospital que va acollir la família.

Temes:

Temporals