PREVENCIÓ

El PSOE es compromet a finançar la pastilla contra el VIH

Inclou per primera vegada la promesa en un document programàtic

Algunes comunitats es mostren reticents a medicar persones sanes

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya està cada vegada més a prop de països com els EUA, França i Bèlgica, que han inclòs la pastilla contra el VIH, l’anomenada profilaxi preexposició (Prep per les seves sigles en anglès), en els seus sistemes sanitaris. El PSOE s’ha compromès a incloure-la a la cartera comuna del Sistema Nacional de Salut per primera vegada en un document programàtic: l’oferta amb 370 mesures que va llançar per intentar pactar amb Podem. En el programa electoral de l’abril passat no hi havia la proposta, però ara sí, una cosa que aplaudeix Cesida, la coordinadora estatal d’organitzacions civils entorn de la sida.

La Prep és una estratègia de prevenció per a persones amb elevat risc a contreure el VIH, com homes homosexuals sense parella estable, en què es produeix la taxa més gran de nous contagis. Diversos estudis han confirmat que prenent al dia una pastilla de Truvada, el fàrmac amb què es comercia a Espanya, s’evita la infecció tot i que es practiqui sexe sense preservatiu. També és suficient amb prendre dues pastilles entre 24 i dues hores abans de la relació sexual, una píndola 24 hores després i una altra més a les 48 hores.

El descens de contagis es frena

És tal la seva efectivitat, que l’Organització Mundial de la Salut recomana des del 2015 l’ús de les profilaxis preexposició en grups de risc, en un panorama en el quall’ONU ha llançat l’advertència l’advertència  que la progressiva reducció de noves infeccions s’està alentint al món. L’Agència Europea del Medicament va aprovar la utilització de la Prep el 2016 i, en consonància, la Comissió Europea va fer una crida als països membres a introduir el medicament preventiu en els seus sistemes sanitaris. L’Agència Espanyola del Medicament se’n va fer ressò i va aprovar la seva utilització el febrer del 2017, si bé, encara no forma part de la cartera de serveis del Sistema Nacional, ho provoca que només es pugui accedir a la Prep si l’usuari forma part d’algun estudi mèdic o si compra el medicament pel seu compte. A internet es pot adquirir fàcilment per uns 30 euros.

La societat civil i organitzacions mèdiques han sol·licitat el seu finançament

Però les oenagés integrades a la plataforma Cesida i societats mèdiques com Gesida i Seisida han sol·licitat el seu finançament i integració en el sistema públic, per alsgrups de risc, i com a estratègia complementària a d’altres, com l’ús del preservatiu. Així mateix, el Comitè de Bioètica va recomanar la seva utilització i el novembre passat tots els partits van aprovar per unanimitat una proposició del PDCat que insta el Govern a facilitar el seu ús.

Les limitacions i l’ús del condó

Davant d’aquestes peticions, Sanitat i les comunitats autònomes estan estudiant la seva implementació, si bé, la ministra en funcions, María Luisa Carcedo, sempre ha advertit que la Prep, «sent eficaç, té limitacions»i «no preveu de totes les malalties de transmissió sexual ni en totes les pràctiques». En la mateixa línia, la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas)avisa que la sistematització de la Prep «comporta reptes logístics i organitzatius, costos sanitaris elevats i alguns efectes adversos, tant a nivell individual com poblacional, que és necessari monitorar i avaluar».

I és que en els últims anys s’ha produït un augment exponencial de malalties venèries, com la gonorrea i la clamídia –no de la sida–, per un menor ús del preservatiu. I alguns estudis indiquen que les persones que prenen la profilaxi preexposició, com que se senten protegides davant del VIH, utilitzen menys el condó.

Algunes comunitats, «reticents»

Els defensors de la Prep afirmen que fa anys que les infeccions de transmissió sexual estan augmentant i si no ho fan més és degut precisament al fet que les persones que participen en programes de prevenció i prenen Truvada són sotmesos a controls cada tres mesos, fet que permet diagnòstics de malalties, que en una fase inicial són asimptomàtiques, molt ràpids. «No sé si baixarà l’ús del preservatiu, però com que la seva utilització ja és molt baixa, amb la Prep, almenys, s’evita una infecció greu i per a tota la vida», sosté Ramón Espacio, president de Cesida.

Que el compromís s’hagi plasmat per escrit dona més força al col·lectiu propastilla

Notícies relacionades

L’especialista explica que algunes Comunitats Autònomes són «reticents» a la introducció de la Prep perquè «no acaben d’entendre l’eina», per exemple, que es mediqui persones sanes o que sigui necessària si ja existeix el preservatiu. Així mateix, segons la seva opinió, que el PSOE per primera vegada hagi plasmat el seu compromís d’implementació en un document públic donarà als col·lectius propastilla «més força» a l’hora d’exigir el seu compliment, hi hagi o no Govern en els pròxims dies.  

Les xifres, 3.000 nous diagnòstics a l’any

L’any 2017 es van notificar a Espanya 3.381 nous diagnòstics del VIH, la qual cosa suposa una taxa de 7,2 casos per 100.000 habitants. Es calcula, per tant, que conviuen amb la infecció entre 140.000 i 170.000 persones, de les quals gairebé una de cada cinc (el 18%) no està diagnosticada. La majoria dels nous contagis es van produir entre homes (el 84%) i gairebé el 30% tenia menys de 30 anys en el moment de ser diagnosticats. 

Temes:

Sida PSOE