MALGRAT LES MULTES

Les feministes empaperen París contra la violència masclista

«No som delinqüents, som militants», afirma la impulsora d'una campanya que exigeix al Govern actuar amb urgència per evitar que morin més dones

zentauroepp49830242 paris 12 09 2019 campa a sobre violencia de genero en franci190912194706

zentauroepp49830242 paris 12 09 2019 campa a sobre violencia de genero en franci190912194706

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

A la tarda preparen els cartells a Jardin Denfert, un antic local d’artistes en desús del districte 14 de París. A la nit els enganxen als carrers de la capital. Des de fa una mica més d’una setmana és fàcil veure noms de dones assassinades per les seves parelles o exparelles escrits en grans lletres negres sobre un fons blanc.

També contundents missatges per denunciar una violència que ha deixat a França 122 víctimes des de començament d’any i exigir al Govern menys paraules i més fets: «Johanna, assassinada pel seu ex el 23.12.2018. Cinquanta-una ganivetades davant la seva filla»; «No es mata mai per amor»; «reformes abans que estigui morta»...

La impulsora d’aquesta sorprenent campanya és Marguerite Stern, activista i exmembre de Femen, que va llançar la idea, a les xarxes socials a finals d’agost. En només una setmana van passar per Jardin Denfert 80 dones que van empaperar París amb 230 missatges.

Però el moviment s’estén i avui compta amb 300 activistes a dotze ciutats franceses, trenta grups de treball i imitadores a Bèlgica i Suïssa. «Esperem veure-ho també a Espanya», confia Stern en conversa telefònica amb aquest diari, sorpresa de la resposta que ha tingut la seva iniciativa.

«No volem comptar més morts»

L’objectiu que persegueixen és simple. Inundar els carrers de França per honrar la memòria de les víctimes i demanar a l’Estat mesures urgents. «El missatge principal és que no volem comptar més morts. Les associacions demanen diners per formar jutges i policies de manera urgent», argumenta.

Una urgència avalada per les xifres. Si el 2018 moria una dona víctima de la violència masclista cada tres dies, el 2019 ho fa cada dos dies. L’activista denuncia, a més, que des que el Govern va anunciar al juliol la convocatòria d’un grup de treball per abordar el problema fins a la celebració de la primera reunió, el passat 3 de setembre, 26 dones han perdut la vida. «¿Per a què serveix el debat?», es pregunta.

El col·lectiu critica que l’únic anunci del Govern fins ara hagi sigut la retirada de la custòdia al pare que mati la mare dels seus fills. «No és una mesura que impedeixi el nostre assassinat. Una vegada més, se’ns escolta més mortes que vives», assenyala.

Les activistes reben de vegades missatges de famílies que han perdut una filla, una germana, una tia. «Ens demanen fer un ‘collage’ amb el seu nom i després els enviem una foto de la paret. Ens expliquen històries dramàtiques: dones mortes davant els seus fills, embarassades, degollades. Hi ha una forta càrrega emocional», relata.

A més de despertar consciències i reclamar respostes, l’‘operació collage’ té altres conseqüències. Divendres passat, set militants van haver de pagar una multa de 68 euros cada una perquè la normativa municipal prohibeix enganxar cartells així com així. Stern ho assumeix, però es defensa.

Notícies relacionades

«No som delinqüents, som militants. Fa molt temps que a França no es mou res, així que si s’ha de passar a accions il·legals perquè les coses es moguin, ho farem. 476 euros és ben poc comparat amb la vida d’una dona. És una qüestió de legitimitat, no de legalitat», afirma.

Segons ha explicat Stern a Twitter, l’Ajuntament que dirigeix la socialista Anne Hidalgo diu que recolza la lluita contra els feminicidis però, d’altra banda, argumenta que la neteja és «una qüestió prioritària».

Temes:

França