LLUITA CONTRA EL TABAC

Els EUA planegen prohibir els cigarrets electrònics amb sabors

La Casa Blanca anuncia la mesura després de fer-se públiques les primeres sis morts causades pel vaporeig

GRA003. MADRID, 18/12/2013.- Fotografía de archivo (05/03/2013) de una mujer fumando un cigarrillo electrónico. El Gobierno y las comunidades autónomas se reúnen hoy en el último Consejo Interterritorial de Salud de este año en el que se actualizará la cartera de la Sanidad pública, con la incorporación de nuevas técnicas preventivas para el cáncer, y en el que se debatirá equiparar los cigarrillos electrónicos al tabaco, entre otros puntos del orden del día, después de que ayer el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) solicitara al Gobierno y al Consejo Interterritorial de Salud que sean ambiciosos en la regulación de los cigarrillos electrónicos, los cuales ponen en peligro muchos de los avances contra el tabaquismo. EFE/Sebastien Nogier

GRA003. MADRID, 18/12/2013.- Fotografía de archivo (05/03/2013) de una mujer fumando un cigarrillo electrónico. El Gobierno y las comunidades autónomas se reúnen hoy en el último Consejo Interterritorial de Salud de este año en el que se actualizará la cartera de la Sanidad pública, con la incorporación de nuevas técnicas preventivas para el cáncer, y en el que se debatirá equiparar los cigarrillos electrónicos al tabaco, entre otros puntos del orden del día, después de que ayer el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT) solicitara al Gobierno y al Consejo Interterritorial de Salud que sean ambiciosos en la regulación de los cigarrillos electrónicos, los cuales ponen en peligro muchos de los avances contra el tabaquismo. EFE/Sebastien Nogier / SEBASTIEN NOGIER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els Estats Units planegen prohibir la comercialització de cigarrets electrònics amb sabors al país, després que en els últims dies s’hagin fet públiques les primeres morts causades pel seu ús. «L’FDA [Administració d’Aliments i Medicaments als Estats Units] està treballant per prohibir els cigarrets electrònics amb sabors», ha confirmat el secretari de Salut, Alex Azar, en declaracions als periodistes a la Casa Blanca.

El secretari de Salut ha fet aquest anunci al Despatx Oval al costat de Donald Trump, que ha subratllat que el vaporeig és un problema que afecta «especialmentnens innocents». «Hi haurem de fer alguna cosa», ha afegit el president.

L’anunci del Govern de Trump es produeix després que les autoritats hagin informat ja de la mort de sis persones –tres de les quals divendres passat– com a conseqüència dels cigarrets electrònics, una pràctica sobre la qual s’estan imposant prohibicions pels seus riscos. L’última, una dona de més de 50 anys, es va donar a conèixer aquest dimarts.

La primera dama, Melania Trump, també s’ha sumat a la campanya contra el vaporeig. Ha afirmat que està «profundament preocupada» pel creixent ús d’aquests cigarrets als EUA. «Estic profundament preocupada per la creixent epidèmia de l’ús de cigarrets electrònics entre els nostres nens. Necessitem fer tot el possible per protegir el públic de malalties i morts relacionades amb el tabac, i evitar que els cigarrets electrònics es converteixin en una via d’accés al’addicció a la nicotina», ha afirmat a través del seu compte de Twitter.

Azar ha explicat que caldran «diverses setmanes» per concloure la tramitació d’aquest projecte i després s’obrirà un període de 30 dies abans que entri en vigor la decisió de prohibir tots els sabors de cigarrets electrònics, excepte el de tabac

Michigan, primer estat 

La setmana passada, la governadora de Michigan, la demòcrata Gretchen Whitmer, va decretar la prohibició de la venda de cigarrets electrònics, convertint l’estat en el primer que veta aquests productes. El juliol passat, la ciutat de San Francisco va prohibir la venda d’aquests cigarrets fins que l’FDA dictaminés sobre la seva seguretat.

Notícies relacionades

Els escàners de pulmons de pacients amb malaltia de vaporeig mostren el que sembla una pneumònia viral o bacterial greu, però les proves per confirmar aquestes malalties donen resultats negatius. Aquests vaporitzadors es venen sense restriccions d’edat i s’ofereixen amb sabors com ara sucs de fruites, caramels i xiclets.

Segons els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) la nicotina, tant en els cigarrets regulars com en els electrònics, és addictiva. Altres ingredients al líquid d’aquests cigarrets inclouen partícules ultrafines que poden arribar als pulmons, compostos per donar sabor com ara el diacetil, un químic vinculat amb greus malalties pulmonars, i metalls pesants com ara níquel, estany i plom.