Avís de la Guàrdia Civil

Alerta sobre una onada d'extorsió sexual per internet

El ciberdelinqüent amenaça d'enviar un suposat vídeo compromès als contactes de la víctima si no realitza el pagament de 2.000 euros en bitcoins

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz  2   reconocimiento facial y de voz y 170412185500

zentauroepp32543632 reconocimiento de voz 2 reconocimiento facial y de voz y 170412185500

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha alertat a través de les xarxes socials d’una campanya de correus electrònics fraudulents l’objectiu dels quals és extorsionar els destinataris amb un suposat vídeo de contingut sexual. El ciberdelinqüent amenaça d’enviar un suposat vídeo compromès als contactes de la víctima en 72 hores, sinó realitza el pagament de 2.000 euros en bitcoins. En el cas que un usuari hagi rebut un correu d’aquest tipus, les autoritats demanen que s’ignorin. Es tracta d’un intent d’estafa.

En qualsevol cas, si s’ha accedit al xantatge i realitzat el pagament sol·licitat, les autoritats recomanen recopilar totes les proves de les quals es disposi (captures de pantalla, correus electrònics, missatges de xat, etc.) i contactar amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (FCSE) per presentar una denúncia.

En un dels casos detectats es pot apreciar el mètode del ciberdelinqüent, que es posa en contacte amb la víctima a través del correu informant-lo sobre el que, presumptament, ha realitzat. «T’escric perquè vaig posar un codi maliciós a la pàgina porno que has visitat. El meu virus va gravar tota la teva informació i va activar la teva càmera web, la qual va capturar el procés de la teva masturbació. He d’admetre que ets molt pervertit», afirma el sospitós al correu, que prossegueix exigint un pagament per eliminar la prova.

Notícies relacionades

«Esborraré el comprometedor vídeo i la informació si em pagues 2.000 euros en bitcoins. Si no envies el pagament en les pròximes 48 hores, enviaré aquest vídeo a tots els teus amics i socis», amenaça. Una advertència que repeteix en diverses ocasions. 

Els correus electrònics s’envien amb l’assumpte «¡Aquesta és la meva última advertència email@correo.com!» i al cos del missatge, per dotar de més credibilitat al frau, s’indica a l’usuari com s’hauria infectat el seu equip.