EXCEL·LÈNCIA UNIVERSITÀRIA

Les universitats de Girona i Lleida irrompen en un dels 'rànquings' més prestigiosos

La UPF i la UAB es mantenen dins d'un competitiu 'top 200', tot i que descendeixen lleugerament

La presència espanyola en la classificació del 'Times Higher Education' s'eleva a 45 institucions

zentauroepp43715912 barcelona 12 06 2018 sociedad pruebas de acceso universidad 190523191011

zentauroepp43715912 barcelona 12 06 2018 sociedad pruebas de acceso universidad 190523191011

2
Es llegeix en minuts
Lourdes Barragán

Set universitats espanyoles, totes elles situades en ciutats mitjanes, han ingressat en el prestigiósrànquingque publica anualment la revista londinenca 'Times Higher Education’. En aquesta nova edició, la del 2020, un total de 45 universitats espanyoles apareixen entre les millors de 1.300 que formen part d’aquesta classificació mundial, tot i que els dos centres que van aconseguir millors llocs a la llista l’any passat, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), descendeixen lleugerament de posició respecte al 2019.

Es pot tractar, doncs, d’una notícia bona o una de dolenta, segons l’ull observador: la baixada en el rànquing de les universitats d’elit va acompanyada de noves incorporacions, que col·loquen Espanya com el tercer país de tot Europa amb més universitats en la classificació. 

Són destacables els casos de la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Lleida (UdL), que passen de ni tan sols aparèixer en l’última classificació a avançar altres centres amb una trajectòria més extensa en el rànquing, i arriben a ocupar els llocs 13è i 17è, respectivament, d’entre els 45 noms d’institucions acadèmiques espanyoles que s’inclouen en la llista.

La Universitat de Cadis és una de les set noves universitats espanyoles a entrar al rànquing. / EL PERIÓDICO

Entre la resta de novetats, hi ha tres incorporacions andaluses –la Universitat de Cadis, al lloc 25è d’Espanya, i la de Còrdova, en el 28, i la de Màlaga, en el 32–; seguides d’altres centres com la Universitat Politècnica de Cartagena (en el lloc número 43) i la Universitat de Valladolid (en el 45).

Les dues millors, la Pompeu Fabra, es col·loca en el lloc 143è de la classificació mundial; mentre quel’Autònoma de Barcelona, en el 157è. Tot i que la seva posició s’ha vist debilitada respecte a l’any passat, amb vuit llocs menys en el cas la UPF i en 15 en el cas de la UAB. Fonts del ‘Times Higher Education’,  justifiquen els descensos en el fet que «les dues universitats han reduït el nombre de doctorats atorgats per personal acadèmic aquest any». A més, en el cas de la UAB, «també es percep una petita caiguda en la seva reputació docent». «Aquests petits descensos –afegeix la revista organitzadora del rànquing– tenen «un efecte notable en un ’top 200’ altament competitiu».

Espanya, tercer país europeu en el rànquing

Una altra de les novetats aquest any és que, amb set universitats més en la classificació, Espanya entra al ‘top 3’ dels països europeus amb més representació, empatada amb Itàlia i per darrere del Regne Unit iAlemanya.

Notícies relacionades

A escala global, Europa també es corona entre els continents amb més presència en el rànquing. Els Estats Units continuen dominant amb 172 universitats en total i 60 entre les 200 millors, tot i que la primera de totes les universitats torna a ser, per quart any consecutiu, la universitat britànica d’Oxford

L’editora de rànquings de la revista, Ellie Bothwell, ha explicat que aquest any compta amb més varietat de països i institucions que mai (amb 92 països diferents), i ha destacat la irrupció de noves universitats espanyoles en un panorama molt «competitiu». Una altra de les constatacions de Bothwell és la «tremenda velocitat» amb què l’Àsia escala en el podi de la qualitat universitària i començar a entrar en la disputa que fins ara es jugaven només Europa i l’Amèrica del Nord.