CRISI DELS ANALGÈSICS OPIOIDES

Purdue arriba a un principi d'acord per tancar les demandes per la crisi d'opioides

El fabricant d'OxyContin es dissoldria i pagaria indemnitzacions pròximes als 12.000 milions

zentauroepp49817957 corrects state to ohio not pennsylvania   narcotics detectiv190911222143

zentauroepp49817957 corrects state to ohio not pennsylvania narcotics detectiv190911222143 / Keith Srakocic

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La macrodemanda judicial contra Purdue Pharma, la companyia que molts acusen d’haver posat en marxa l’epidèmia d’opioides als Estats Units, es podria resoldre abans que comenci a dirimir-se als tribunals. El fabricant d’OxyContin ha arribat a un principi d’acord amb 24 estats i més de 2.000 municipis, comtats i tribus índies del país per tancar el cas amb unes indemnitzacions que s’acosten als12.000 milions de dòlars. La sort de l’acord segueix encara en l’aire, entre altres coses perquè diversos estats consideren que la xifra que sortirà directament de les butxaques de la família Sackler, els propietaris de la companyia, és molt lluny de cobrir els costos de la devastació causada pels seus medicaments. Igual com altres farmacèutiques del ram, Purdue ha sigut acusada de minimitzar el potencial extremament addictiu dels seus analgèsics per al dolor

Notícies relacionades

Si es tanca finalment l’acord, hi haurà com a mínim una mica de justícia poètica, per més que ningú pugui tornar la vida als més de 200.000 nord-americans que han mort per sobredosi de fàrmacs opioides des de 1999. 200.000 més van morir a causa de l’heroïna o el fentanil, generalment després d’haver-se enganxat als narcòtics amb els analgèsics receptats pels seus metges. I és que, segons els termes avançats de l’acord, la família Sackler renunciaria completament a Purdue i la companyia es dissoldria després de declarar-se en fallida. A partir d’aquí es crearia una empresa fiduciària que continuaria venent opioides com l’OxyContin, tot i que tots els ingressos anirien a un administrador públic que els distribuiria entre els demandants. La companyia resultant també «donaria» tots els medicaments que està desenvolupant per tractar l’addicció i revertir les sobredosis. 

Els Sackler pagarien de la seva butxaca uns 3.000 milions de dòlars, una xifra que els permetrà continuar vivint bastant bé, ja que, segons els càlculs de Forbes, tenen una fortuna pròxima als 13.000 milions. El pacte contempla al seu torn la venda de Mundipharma, la marca de Purdue fora dels EUA, una xarxa de companyies associades que han repetit pel món les agressives tàctiques de la seva matriu nord-americana. Com a contrapartida, si l’acord extrajudicial es consuma, Purdue no hauria de reconèixer cap culpa per haver encobert activament el potencial addictiu dels seus productes mentre els promocionava agressivament entre metges i pacients.