CONGRÉS DELS DIPUTATS

Marlaska demana al PP i Cs no «crear alarma» amb la inseguretat de BCN

El Ministre de l'Interior defensa que «Espanya és un dels països més segurs del món»

«Hem incrementat en més d'un 14% el nombre de policies i guàrdies civils», reivindica

undefined49610973 madrid 29 08 2019  pol tica   pleno extraordinario del congr190911141908

undefined49610973 madrid 29 08 2019 pol tica pleno extraordinario del congr190911141908 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que «Espanya és un dels països més segurs del món» i ha demanat al PP i Cs que no «crear alarma», en al·lusió a l’actual crisi de seguretat que viu Barcelona. Tal com Interior va revelar la setmana passada i com prèviament havia avançat aquest diari, els robatoris violents han augmentat un 30% a la capital catalana, mentre que a Espanya l’increment va ser molt menor, d’un 11,3% de mitjana.

«Tenim forces de l’Estat –Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana– eficients. Durant els set anys de Govern del PP, a Catalunya es van reduir els efectius i, en concret, Barcelona va passar a tenir 498 agents menys», ha assenyalat Grande-Marlaska, en resposta a la diputada del PP Ana Belén Vázquez, que li ha preguntat sobre les mesures que l’Executiu socialista prendrà per pal·liar la crisi de seguretat que viu Barcelona. 

Vázquez li ha respost al ministre que aquests efectius «es van reduir per culpa de la crisi econòmica que va deixar el PSOE» i ha acusat el socialista de ser un «’hooligan’ de la inseguretat». Grande-Marlaska s’ha defensat assegurant que el Govern de Pedro Sánchez, en un any, «ha incrementat en més d’un 14% el nombre de policies i guàrdies civils» a Catalunya.

«Durant les passades eleccions municipals vaig estar amb el PSC perquè hi havia una preocupació per la inseguretat. Ara a Barcelona ja hi ha més guàrdies civils i policies nacionals que abans que arribessin vostès al Govern el 2012», ha reivindicat el ministre, que al seu torn ha assegurat que «la seguretat és un tema d’Estat». «Prenguin-s’ho seriosament perquè Espanya és un dels països més segurs del món», ha insistit.

«La ciutat més insegura d’Espanya»

Per la seva part, el diputat de Cs Joan Mesquida ha denunciat que «Barcelona s’ha convertit en la ciutat més insegura d’Espanya», ja que també «les morts violentes han augmentat un 50%». «S’ha convertit en una ciutat importadora de talent delictiu, posant en risc les empreses i activitat econòmica. També en el conjunt d’Espanya ha augmentat de forma notable», ha dit Mesquida.

Ha insistit que «els espanyols es mereixen un Govern que els protegeixi» i «els ciutadans de Barcelona són tan espanyols» com els altres i ha dit que «l’alarma social no la generen els mitjans ni els veïns que graven amb els mòbils els robatoris i assassinats», sinó «l’increment dels delinqüents». I, també, segons Mesquida, la «inacció» del ministre de l’Interior.

Notícies relacionades

Grande-Marlaska ha recordat, referent a això, que «Catalunya té competències en matèria de seguretat» i ha reivindicat la feina de «cooperació» entre els diferents cossos de seguretat. «El que actualment viu Barcelona ve de fa anys i no se soluciona en dos dies. No creïn alarma: Espanya és un país segur», ha conclòs el ministre.

Més manifestacions

Precisament aquest dissabte a les 17.30 hi ha convocada una manifestació que culminarà a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i que ha sigut convocada per Tsunami veïnal pel civisme i la seguretat. Aquesta plataforma està formada per entitats de diferents barris preocupades per una problemàtica comuna: la inseguretat que assola Barcelona des de fa temps. L’emprenyament d’aquest col·lectiu, que batega des de l’estiu passat, ha anat en augment davant de la falta de resposta –consideren– de les diferents administracions.