PROTESTA D'UN COL·LECTIU EN PRECARI

Torra es compromet a fer un «esforç molt més intens» per finançar la universitat

Els doctorands reivindiquen davant del president de la Generalitat una millora de la seva situació durant l'acte de l'inici del curs acadèmic

zentauroepp49730319 graf7406  barcelona  06 09 2019   el presidente de la genera190906190618

zentauroepp49730319 graf7406 barcelona 06 09 2019 el presidente de la genera190906190618 / Marta Perez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar ahir estar «compromès amb un nou model de finançament de la universitat» i va mostrar la seva intenció de fer un «esforç molt més intens» en els comptes del 2020. L’objectiu passaria per tenir nous pressupostos per poder dotar els centres d’ensenyament superior de l’estabilitat econòmica necessària per sortir de la situació actual i superar «l’estrès financer» i «l’efecte lesiu» de les polítiques «imposades» durant l’època de la crisi. Torra va fer aquestes afirmacions en el marc de l’obertura de l’any universitari, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i davant dels rectors de les 12 universitats públiques i privades catalanes.

I les va fer després de les protestes delsestudiants i investigadors que van obligar a retardar una hora l’inici del curs universitari. El col·lectiu, agrupat sota la plataforma Doctorands en lluita, va boicotejar l’acte bloquejant l’accés a l’auditori, lloc on s’havia de fer la cerimònia. La protesta pretenia fer arribar a Torra i als 12 rectors les reivindicacions del col·lectiu que no són cap altra cosa que la millora de les seves condicions.

Dret a la protesta

Aquestes millores passen perl’aplicació de l’estatut de personal investigador en formació, que es concreta en pròrrogues automàtiques de contractes el quart any (per evitar, així, que els estudiants acabin la tesi sense contracte o cobrant el subsidi de l’atur), voluntarietat en la docència i increments salarials. Per això les proclames dels manifestants eren: «Estem fins als ovaris dels contractes precaris» i «ja n’hi ha prou de precarietat a la universitat».

Notícies relacionades

Després que Torra escoltés les reivindicacions i parlés amb els doctorands, va poder començar l’acte no sense abans permetre a un representant de CCOO llegir un manifest reivindicatiu en què també es va reclamar acabar amb la precarització i millorar les aportacions públiques a les universitats catalanes, les més cares d’Espanya.

Torra, abans de declarar inaugurat el curs universitari, va reconèixer el «dret legítim a la protesta» i va assegurar el «compromís del Govern a atendre les reivindicacions». La lliçó magistral va anar a càrrec de Nuria Oliver Ramírez, doctora en Intel·ligència Artificial pel MIT de Massachusetts. 

Temes:

Universitat