Cauen 18 narcos d'una xarxa que provaven d'introduir haixix per les costes de Màlaga

La xarxa hi desplaçava els responsables de logística des del Camp de Gibraltar per aprofitar el seu coneixement amb les partides

La Guàrdia Civil ha confiscat 1,2 tones de droga en l'operació

undefined49711055 03 09 2019 operaci n de la guardia civil contra el narcotr f190905173049

undefined49711055 03 09 2019 operaci n de la guardia civil contra el narcotr f190905173049 / GUARDIA CIVIL

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La pressió policial al Camp de Gibraltar per combatre les organitzacions de narcotraficants ha obligat els narcos a expandir-se cap a altres punts del litoral a la recerca de rutes més segures. Un d’aquests nous punts calents és Màlaga, on la Guàrdia Civil ha detingut 18 persones que intentaven establir-se a la zona més oriental de la província. El capitost de la trama residia a Marbella (Màlaga), i tot i que comptava amb mà d’obra local, no dubtava a desplaçar fins a la zona els responsables de logística que tenia a l’àrea del’Estret per aprofitar la seva experiència i coneixement a fi que les partides es desembarquessin sense ensurts. Tots els detinguts ja estan a disposició judicial com a presumptes autors delsdelictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública per tràfic de drogues.

En l’operació, denominada Latesco, els agents han aconseguit confiscar 1,2 tones d’haixix. Les sospites van començar a inicis d’aquest any, quan la Guàrdia Civil va assabentar-se de l’existència d’una organització delictiva establerta a la província i que podria estar introduint haixix al nostre país per aquesta nova ruta. La trama estava coordinada per un home assentat a Marbella, que segons les primeres indagacions comptava amb la col·laboració de nombrosos joves que s’encarregaven de materialitzar les partides a la platja i conduir la droga fins a llocs segurs, coneguts com a guarderies, repartits per diferents punts de la província. Posteriorment, la droga s’entregava al seu comprador, que la transportava per via terrestre fins a països europeus.

Al maig els agents van localitzar una embarcació sospitosa de transportar droga als voltants d’El Cañuelo, una platja de Nerja allunyada del nucli urbà, però amb fàcil accés en vehicle per camins asfaltats. El dispositiu policial conformat pel Servei Marítim provincial i diferents unitats de terra de Granada i Màlaga va aconseguir enxampar nou dels narcos in fraganti mentre descarregaven l’embarcació. A més de la droga, els agents van intervenir dues furgonetes, una d’aquestes carregada amb 1,2 tones de droga repartida en 38 farcells i una altra amb 1.000 litres de gasolina disposats en nombroses garrafes que la banda pretenia utilitzar posteriorment per proveir la ‘narcollanxa’.

Les declaracions dels detinguts, juntament amb les indagacions que ja desenvolupaven els agents, va permetre determinar la connexió existent entre aquesta partida de droga i l’organització liderada per un capo a Marbella, cosa que va arrencar la segona fase de l’operació. En aquesta ocasió es van fer tres escorcolls, un d’aquests a Marbella, i es va procedir a detenir nou persones més, entre elles el màxim responsable d’aquest grup criminal, però també algunes de les persones encarregades de les tasques de logística de l’organització.

Notícies relacionades

Segons fonts policials, la xarxa havia fugit de la pressió policial al Camp de Gibraltar i va decidir fer les partides a les costes malaguenyes i granadines, a més distància del Marroc per mar, però també menys vigilades. Per això van captar joves d’aquestes zones que completessin els equips i ajudessin en les tasques de desembarcament de la droga a canvi d’uns diners fàcils i ràpids. No obstant, les persones que exercien les tasques de direcció en el moment de la partida es traslladaven expressament des de municipis del Camp de Gibraltar, ja que eren les que sabien com procedir de forma més eficaç i sigil·losa.

El cop policial confirma que Màlaga s’ha convertit en el principal punt d’acció de les bandes de narcos per provar d’introduir la droga. Algunes d’aquestes bandes treballen amb total impunitat i a qualsevol hora del dia, com prova el vídeo difós a les xarxes socials en què es veu com un grup de joves desembarca una partida a ple matí davant de la mirada sorpresa dels banyistes que contemplen l’escena a pocs metres. Un dels narcos, que feia una estona que era a la zona esperant el millor moment per descarregar la droga, no dubta ni tan sols a increpar i amenaçar un dels estiuejants reclamant-li el telèfon. «Eh, el mòbil, com truquis et mato», s’escolta a la gravació.