ALARMA A ITÀLIA

Itàlia declara l'alerta per 95 drogues noves indetectables

Les autoritats descobreixen que aquestes substàncies sintètiques provoquen efectes superiors fins i tot en dosis extraordinàriament baixes

cmontanyes32174567 fentanilo170905201915

cmontanyes32174567 fentanilo170905201915

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Les autoritats italianes han descobert al voltant de cent drogues noves que les anàlisis no són capaces de detectar, malgrat que els danys i riscos que comporten són potencialment mortals. Es deriven o són compostos de fentanil, cannabinoides, catinona, carfentanil, oxicodona, òxid d’amina o ketamina. Es tracta de substàncies sintètiques de les quals són suficients unes dosis extraordinàriament baixes per produir efectes, que a més són molt superiors als de les drogues tradicionals.

Només el 2018, el consum de fentanil ha causat la mort de 30.000 persones als EUA, fentanil30.000 persones als EUA, joves majoritàriament. La substància és generalment utilitzada per a finalitats terapèutiques anestèsiques però, consumida en dosi i moments equivocats, provoca la mort per asfíxia.

La quantitat utilitzada per a una sola dosi d’aquesta substància (amb un sol gram se n’obtenen dos mil) és tan baixa, que no pot ser detectada, segons ha il·lustrat l’Institut Superior de Sanitat (ISS) d’Itàlia. Després d’un any i mig d’investigar algunes morts concloses per la policia i magistratura com simples sobredosis, l’ISS ha realitzat aquest descobriment.

Aquestes dosis tan baixes no les detecten ni els gossos antidroga ni els controls antidroga rutinaris dels països. Aquests últims perquè utilitzen aparells calibrats per descobrir les quatre drogues essencials més utilitzades, és a dir marihuana, cocaïna, heroïna i amfetamines. Per a les altres no disposen de registres.

Molècula nova

La situació a Itàlia va canviar a partir d’abril del 2017, quan es va trobar el cadàver d’un home de 39 anys mort a causa d’una sobredosi d’una substància que fins aleshores era desconeguda al país. Com passa habitualment, la droga ingerida va ser analitzada any i mig després. El sistema d’alerta precoç de l’ISS va llançar una alarma de grau tres, el més alt.

La tardança va ser motivada per diverses raons. Una d’aquestes és que "es tractava d’una molècula nova per a la qual eren necessaris estàndards i mètodes nous per detectar-la", d’acord amb Roberta Pacifici, directora del Centre Nacional de Dependències de l’ISS. La droga descoberta era l’ocfentanil [un potent opioide sintètic relacionat estructuralment amb el fentanil] i l’ISS va mantenir en secret la notícia per poder realitzar la investigació, tot i que sí que els ho van comunicar als consellers regionals de sanitat, als serveis sobre addiccions i les comunitats terapèutiques. "Prohibida la divulgació i publicació al web", estava escrit a la pàgina de la institució dedicada als protocols a seguir.

Així, la notícia va ser confidencial fins que un metge, Ernesto De Bernardis, que exerceix a Sicília, va publicar la informació a un blog especialitzat: "El sistema d’alerta precoç ens alerta precoçment avui, un any i mig després de la primera defunció deguda a derivats fentanílics no farmacèutics (ocfentanil) detectada a Itàlia". De Benardis afegia que en aquell cas l’ocfentanil al 2,5% s’havia tallat com l’heroïna, amb paracetamol i cafeïna, cosa que es podria confondre com ‘heroïna de la bona’.

95 nous psicoactius

L’any passat a tot Itàlia es van descobrir 95 noves substàncies anomenades "psicoactives", unes 60% de les quals contenien opiacis, cannabinoides catinones (tots sintètics). Aquell any, els segrestos de drogues sintètiques van augmentar un 101%, segons van il·lustrar algunes publicacions italianes, però es tractava de drogues en pols. El segrest de dosis ja confeccionades arribaven només als 144 quilos, que representava el 0,1% del conjunt dels segrestos. Les altres coses eren marihuana haixix. Però la petita quantitat tenia el seu secret.

Notícies relacionades

Ho va explicar d’una manera molt gràfica Carlo Locatelli, director del Centre Nacional d’Informació Toxicològica, la institució del país que s’ocupa d’avaluar les substàncies noves que entren al mercat. "Un quilo equival a una tona", va dir Locatelli, i això perquè el pes inicial i el resultat final obtingut amb els "talls" no són comparables amb les drogues antigues. "Es tracta de dos universos totalment diferents", va asseverar. Un exemple són els opiacis sintètics com el fentanil, mil vegades més potent que l’heroïna. De manera pràctica, amb un sol gram de carfentanil (un anàleg estructural del fentanil) es poden confeccionar dues mil dosis o més. És molt més senzill i segur, des del punt de vista dels controls, que transportar mil quilos de cocaïna al port italià de Goia Tauro (Calàbria) o a les Canàries.

Aquestes i altres circumstàncies porten els toxicòlegs a remarcar que quan es parla d’aquestes substàncies "tot està colossalment infravalorat": el consum, l’oferta, els segrestos, la perillositat, la facilitat d’aconseguir-les, els aspectes legals. Malgrat que produeixen "danys psiquiàtrics permanents" i que "una petita sobredosi pot resultar mortal".

Temes:

Drogues Itàlia