TORNADA A LA FEINA

Un 65% dels treballadors pateix síndrome postvacacional i és més habitual en les dones

Els experts recomanen "no menysprear els símptomes" que solen ser malestar, preocupació, taquicàrdia i dolors, entre d'altres

Per prevenir la síndrome els especialistes recomanen no tornar bruscament a la feina, evitar situacions d'estrès i fer descansos breus

16582343 59

16582343 59

1
Es llegeix en minuts
EFE

La síndrome postvacacional afecta el 65% dels treballadors i és més habitual en les dones, segons ha explicat aquest divendres l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) a l’inici de l’operació tornada de les vacances estivals. L’associació d’infermeria ha demanat "no menysprear els símptomes de la síndrome postvacacional perquè poden afectar la salut de les persones que la pateixen, malgrat no ser considerada una malaltia".

¿Quins són els símptomes més habituals?

Els professionals d’infermeria comunitària de Catalunya han informat en un comunicat que els símptomes més habituals que es donen són: malestar psicològic (tristesa, ansietat, estrès), preocupacióinseguretatpor de perdre el controlpalpitacionstaquicàrdiaexcessiva sudoraciótremolormolèsties digestivesdolor muscular i mal de cap.

El 20% dels afectats aconsegueix recuperar-se del tot en tan sols dos dies, però el 35% arrosseguen els símptomes i les molèsties durant dues setmanes. "Aquests símptomes cal combatre’ls amb prevenció, i no han de perdurar més enllà de dues setmanes, ja que si s’allarguen tenim el perill de patir problemes de salut més importants com ara trastorns d’ansietat i depressió", segons l’AIFICC, que assegura que un 10% dels afectats per la síndrome postvacacional acaben demanant la baixa laboral.

Notícies relacionades

L’AIFICC ha demanat als infermers de família que extremin l’atenció aquests dies davant de consultes que puguin tenir un origen en la síndrome postvacacional, amb especial dedicació a les dones perquè "són molt més susceptibles de patir la síndrome per la diversitat de funcions que fan una vegada es torna a la vida rutinària".

¿Com es pot prevenir la síndrome postvacacional?

Per prevenir aquesta síndrome, els professionals recomanen no tornar bruscament a la feina, sinó fer-ho uns dies abans per adaptar els horaris, alimentació i activitat i reduir el canvi brusc de les vacances a la feina. També recomanen evitar situacions d’estrès com els embussos a la ciutat en hores punta, fer coses que ens vinguin de gust durant el temps lliure i, fora de l’horari laboral, programar cada dia una activitat similar a les que es feien durant les vacances, com ara passejar i sortir amb els amics i família. Marcar-se objectius realistes i formulats sempre en positiu i fer pauses de descans breus durant l’horari laboral per descansar cada cert temps són altres de les recomanacions.

Temes:

Estiu Vacances