LA PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT

Trump elimina els controls al gas metà en plena crisi climàtica

La seva Administració fa un pas més per desmantellar les proteccions al medi ambient imposades per Obama

zentauroepp49609496 files  in this file photo taken on march 11  2019  an oil re190829210250

zentauroepp49609496 files in this file photo taken on march 11 2019 an oil re190829210250 / LOREN ELLIOTT

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’Administració de Donald Trump ha fet un pas més per desmantellar l’edifici regulatori aixecat per Barack Obama per protegir el medi ambient i combatre la crisi climàtica.L’Agència de Protecció Mediambiental (EPA), convertida en un oxímoron sota la presidència del republicà, ha anunciat diverses mesures per rebaixar els controls a les emissions de metà, un potent gas amb efecte d’hivernacle que reté fins i tot un 80% més de calor en l’atmosfera que el diòxid de carboni. La decisió de l’EPA és un nou regal a la indústria del gas i el petroli, tot i que alguns gegants del sector s’han oposat públicament a la mesura. Trump continua mantenint que el canvi climàtic és “una farsa”.

En termes pràctics, els canvis regulatoris eliminen els requisits imposats prèviament a la indústria per instal·lar sistemes dedicats a prevenir les fugues de metà dels seus pous, tancs d’emmagatzemament o els gasoductes utilitzats per transportar-lo. També redueixen l’obligació d’inspeccionar regularment el nivell d’emissions i les fugues freqüents. L’Administració afirma que els seus predecessors es van extralimitar al regular el metà, el principal component del gas natural, una font d’energia més neta que el petroli, immersa en una època d’extraordinària expansió des que el ‘fracking’ va començar a utilitzar-se per a la seva extracció. “No crec que vegi aquí grans preocupacions sobre el seu impacte en el clima”, ha dit Anne Idsal, la directora interina de l’EPA. 

Una opinió que no comparteixen els ecologistes ni els científics. “El metà concentra molt més la calor a l’atmosfera que el CO2, de manera que això només servirà per accelerar potencialment la crisi climàtica”,assegura a aquest diari el portaveu del Sierra Club, Javier Sierra. “És irresponsable i demostra una vegada més l’avarícia d’aquesta Administració, que no deixa de fer favors als seus donants de lesindústries fòssils”. D’acord amb el consens científic, els gasos amb efecte hivernacle derivats de l’activitat humana són la causa principal de l’escalfament global. 

El metà es queda a l’atmosfera menys temps que el CO2, però atrapa fins a 25 vegades més radiació que el diòxid de carboni. Als EUA les seves emissions representen actualment el 10% del total de gasos d’efecte hivernacle. La major part les generen les indústries del gas, el petroli i el carbó durant els seus processos d’extracció, emmagatzemament i transport. El segueix elsector agropecuari, segons dades de l’EPA. En les últimes dues dècades les emissions de metà s’han reduït el 16%, tendència que ara es pot invertir amb la barra lliure concedida per la Casa Blanca als seus aliats dels combustibles fòssils. 

Notícies relacionades

Bona part del sector havia fet del desmantellament de les regles imposades per Obama un dels seus cavalls de batalla, però hi ha algunes veus dissonants, que temen que la nova ofensiva desregulatòria enteli la imatge del gas natural com una energia més neta que el petroli i perjudiqui les seves inversions en el sector. TantExxoncomShellhavien defensat els controls al metà. Igual que BP America. La primavera passada la seva presidenta va dir en un article d’opinió que les regulacions al metà són necessàries.

“Per maximitzar els beneficis climàtics del gas, i complir amb el doble desafiament de produir més energia amb menys emissions, hem d’afrontar el seu taló de Aquiles i eliminar les emissions de metà”, va escriureSusan Dio. Per als ecologistes, no són més que maniobres de “rentat d’imatge”, tenint en compte que el gas natural forma part de la família dels combustibles fòssils, principals responsables de l’escalfament global.