INVESTIGACIÓ INTERNA

Manacor explica per què hi havia 200 cadàvers sense enterrar al seu cementiri

Els taüts s'haurien hagut de retornar al seu emplaçament després de ser retirats per fer obres

undefined49521230 sociedad cementerio de manacor  la foto  s de sebasti  sans190826154045

undefined49521230 sociedad cementerio de manacor la foto s de sebasti sans190826154045

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’alcalde de Manacor, Miquel Oliver, ha qualificat aquest dilluns de "tema fosc" i negligència l’existència de més de 200 cadàvers insepults, trobats fa uns dies a tres sales tancades del cementiri municipal de la localitat de Mallorca.

"Una gestió no clara de qui van ser responsables polítics i executius de la instal·lació en els últims anys", ha dit l’alcalde en roda de premsa, que ha atribuït el descobriment al regidor i delegat del cementiri de Son Coletes, Carles Grimalt. L’edil va anar l’1 d’agost al cementiri per supervisar unes obres i va demanar a la nova enterradora que obrís una sala que "des de sempre" estava tancada. Després d’aquella primera sala, en van obrir dues més.

Amb ajuda d’una palanca van aconseguir desencaixar la porta de les tres sales on van trobar restes òssies i esquelets humans d’unes dues-centes persones, col·locats en caixes i taüts, alguns amb identificació, ha explicat el regidor, al càrrec des de fa poc més d’un mes. "Pel que sembla, aquestes sales es van utilitzar com a ossera, malgrat que el cementiri disposa d’unes altres dues grans zones per a aquesta funció", ha precisat Grimalt.

Allotjament provisional

L’alcalde de Manacor ha explicat que el 29 de març de 1982, a causa del mal estat d’unes tombes del Parterre 15, el consistori encapçalat per Jaume Llull va autoritzar la construcció d’aquestes sales perquè servissin de magatzem dels cadàvers que, posteriorment, haurien de ser tornats a les tombes de les quals havien sigut extrets per dur a terme obres. "Evidentment, aquest últim pas, no es va fer", ha puntualitzat l’edil Grimalt.

El regidor ha informat que, d’acord amb la documentació de la qual es disposa, un nou alcalde de Manacor, Biel Homar, va ordenar el 21 d’octubre de 1983, que les restes dipositades a les sales fossin recol·locades a les seves tombes, tot i que aquesta ordre no es va arribar a complir. "I així estem des d’aleshores", ha apuntat.

Per la seva banda, l’alcalde Oliver, que s’ha queixat del que ha considerat "tractament morbós" del cas per part d’alguns mitjans de comunicació, ha assenyalat que tot el que ha fet el seu equip és obrir les sales. "Davant de la troballa, de seguida vam informar a la Policia Local, a la Policia Nacional i a la Justícia perquè hi intervinguessin", ha precisat.

Desordre als arxius

Oliver ha assegurat que l’ajuntament facilita informació constant a mesura que recupera documentació sobre la gestió del cementiri entre un cúmul d’arxius que estan en desordre. Segons l’alcalde, al que va ser encarregat i enterrador de Son Coletes, Melsión Martí, mort l’abril del 2017 i fill del que també va ser enterrador del mateix cementiri, se li va obrir el 1997 un expedient sancionador pel qual havia d’estar suspès de sou i feina per espai d’un any i tres mesos. "Tot i que aquest expedient es va tancar el 1998 sense que en sapiguem la causa", ha afegit.

"El motiu d’aquest expedient era, entre altres raons, no haver retornat a les seves tombes les restes que ara hem trobat a les sales", ha indicat l’alcalde.

Durant el temps transcorregut des de la construcció de les sales fins a l’actualitat, i segons l’alcalde, a l’Ajuntament han arribat algunes peticions de famílies perquè les restes dels seus morts siguin retornades a les seves tombes. "El tema està en mans de la Justícia i no hem tornat a entrar a les sales, ja que estan precintades per la Policia", ha aclarit.

Oliver no ha descartat convocar els alcaldes que l’han precedit i que siguin vius per provar d’"aclarir responsabilitats".

Sepultura digna

Notícies relacionades

El regidor Grimalt ha recordat que, en una legislatura anterior va exercir la mateixa funció que ara a l’ajuntament, i que llavors va coincidir amb l’enterrador i encarregat del cementiri al qual ha fet referència l’alcalde. "No vaig tenir una bona relació amb ell", ha dit. "Em vaig assabentar que, pel seu compte, venia plaques de marbre i ciris i davant de la nostra mala relació, havia de traslladar-li totes les meves ordres per escrit", ha assenyalat.

Per la seva banda, la regidora i delegada d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manacor, Nuria Hinojosa, ha dit que l’actual consistori "exigirà responsabilitats" pel que ha considerat una "negligència greu". "Són fets que van passar fa 40 anys, però que qui més qui menys coneixia a Manacor", ha apuntat. "Aquestes restes que nosaltres, després d’un mes d’estar a l’Ajuntament, hem tret a la llum, mereixen una sepultura digna", ha conclòs.