On Catalunya

PATRIMONI ARQUEOLÒGIC

Altafulla delimita les termes perquè els banyistes no hi prenguin el sol

L'espai, en plena platja, és únic en la seva tipologia però molt desconegut

2297790679

2297790679

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament d’Altafulla (Tarragona) ha decidit delimitar les restes de les termes romanes de la població, ubicades a la platja del municipi, per evitar la degradació del jaciment, en què els banyistes estaven acampant per prendre el sol o per on passejaven els transeünts pel camí de ronda. 

Els Banys de Mar de la Vil·la Romana dels Munts, del segle I dC, estan ubicats precisament en un punt atractiu del litoral per als amants de la platja, sobre una zona rocosa a peu de platja. El recinte, que és únic en el seu gènere, comprèn un espai rectangular (que correspondria al 'caldarium' o zona d’aigua calenta), un banc que servia per circular i asseure’s, i una zona que els arqueòlegs creuen que acollia una font o algun tipus d’escultura. Hi ha també restes de pilars i altres estructures subterrànies per escalfar l’aigua.

El jaciment d’Els Munts el gestiona el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, però l’ajuntament ha decidit instal·lar-hi unes estaques de fusta unides amb cordes per senyalitzar l’espai. A més, revisarà la senyalització del camí de ronda i la construcció d’una tàpia en el búnquer de la guerra civil adjacent al jaciment per evitar que els banyistes s’hi instal·lin o llancin escombraries.

Notícies relacionades

"Es tracta d’una mesura mínima de conservació del lloc que complementa el plafó informatiu existent i que pretén ser un primer pas per a la museïtzació de l’espai", afirma l’ajuntament en una nota.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, assegura que encara desconeixen quina és la proposta del Museu Arqueològic per preservar adequadament l’espai, els terminis i el pressupost, però tenim clar que hem de preservar i difondre aquest atractiu cultural, històric i patrimonial tan desconegut del municipi".