DESPRÉS D'UN TALL DE MÉS DE 6 HORES

Reoberta parcialment la carretera d'accés a Andorra des de Catalunya

Una esllavissada a primera hora ha obligat a tallar la via a la rotonda de la Seu d'Urgell durant més de sis hores

andorra2

andorra2

3
Es llegeix en minuts
ACN

La carretera CG-1 que permet l’accés a Andorra des de Catalunya ha quedat reoberta al pas de vehicles lleugers aquest migdia, després d’un tall de més de sis hores per una esllavissada que s’ha produït cap a les 06.00 hores d’aquest dissabte. Segons ha informat el govern andorrà, la via ha quedat oberta en els dos sentits de la marxa exclusivament per alsturismes i minibusos. Vehicles pesats i de més de dos metres d’alçària, com camions i autocars, no podran utilitzar aquesta via fins a mitjans de la setmana que ve. Fins aleshores, han d’accedir a Andorra per la frontera francesa, a través del Pas de la Casa.

El despreniment de roques va tallar la connexió fronterera sense que es registressin danys personals, però sí alguns materials, en un centre comercial, el Punt de Trobada, un dels establiments on habitualment els visitants del principat s’aturen a fer les compres.

Al migdia, sis hores més tard, es va aconseguir habilitar un carril d’anada i un altre de tornada, cosa que va suposar reobrir la connexió fronterera, tot i que de forma precària: ara per ara, i almenys durant 72 hores, només vehicles lleugers poden circular per aquesta petita artèria. Els vehicles pesats i de més de dos metres d’alçària hauran d’optar per una solució alternativa, igual com van haver de fer tots els vehicles durant les sis hores en què la carretera es va mantenir tancada al trànsit: entrar a Andorra pel pas fronterer situat al Pas de la Casa.

La imatge que va deixar l’ensorrament, vista des de dalt, impressionava considerablement. Una llengua marró va deixar coberta la carretera a l’altura del Punt de Trobada. Els carrils habilitats per reobrir la circulació passen per la part posterior del centre comercial, pel costat del complex oposat a la carretera.

Tres dies amb un carril per sentit

Segons va anunciar Xavier Espot, el cap del govern andorrà, s’espera que en uns tres dies, tot i que no és segur que s’aconsegueixi en aquest període, s’hagi aconseguit incorporar dos carrils més. D’aquesta manera, els dos carrils que ara serveixen per als dos sentits s’utilitzaran a partir de mitjans de la setmana que ve per entrar a Andorra idos nous carrils que circularan pel pàrquing del centre comercial es destinaran als conductors que vagin cap a la Seu d’Urgell.

Espot va mostrar un gran interès en què es normalitzi la situació pel fet que en aquestes dates el flux de visitants és molt alt a Andorra: “De moment hem restablert el trànsit, que és el més important. No serà necessari anul·lar les reserves dels hotels per als pròxims dies”. L’objectiu, va insistir, és “facilitar la vida als visitants i als residents, sense posar en dubte la màxima seguretat. Els nostres turistes podran venir a visitar-nos”.

Les causes de l’ensorrament

Notícies relacionades

Al marge de resoldre els efectes del despreniment, caldrà analitzar què el va causar. El Govern andorrà i el Comú de Sant Julià van avisar la propietat del terreny des del qual han caigut les roquesque alguns ancoratges s’havien de reforçar i, en aquest sentit, ja s’havien iniciat els treballs. Així ho va manifestarel cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, que va declarar que el terreny estava sent analitzat des del juliol i va precisar que “no es va detectar que el risc fos elevat”. Els terrenys tenen els mateixos propietaris que el Punt de Trobada. “S’estaven fent els treballs necessaris”, va afirmar Vila, que va considerar que el succeït és fruit d’un accident, tot i que no sol: “Segur que existeix un factor relacionat amb el manteniment dels ancoratges”.       

S’espera que en una setmana, una vegada es comprovi que no hi ha risc de més esllavissades, es torni a la normalitat. Espot va obrir la porta que es permeti puntualment l’entrada des de la Seu d’Urgell d’autocars i autobusos, si els experts ho consideren viable.

Temes:

Trànsit Andorra