patrimoni

La cova de Nerja: 25.000 anys d'història en el rastre d'uns ratpenats

Descoberta fa 60 anys, és una de les més decorades d'Europa

zentauroepp49370613 sociedad  im genes de las pinturas rupestres de las cuevas d190809165116

zentauroepp49370613 sociedad im genes de las pinturas rupestres de las cuevas d190809165116 / MARIANO IBANEZ HEREDIA

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Van ser uns nanos del poble que, seguint elrastre d’uns ratpenatselmes de gener del 1959, es van endinsar en unaesquerda a la muntanyai van topar de morros amb unaenorme sala plena d’estranyes formacions rocoses.Van sortir d’estampida al trobar restes de dos esquelets, i van comunicar la seva troballa al mestre deNerja. Sense voler-ho, havien topat ambun dels jaciments arqueològics més grans de l’Europa Mediterrània.La cova, que va ser declaradaBé d’Interès Cultural el 1985i és un delsescassos monuments naturals amb interès geològic, rep uns430.000 visitantsa l’any.

Notícies relacionades

Amb formacions geològiques datades fa 800.000 anys, els investigadors han pogut corroborar que les seves sales van ser jaconegudes per grups prehistòrics des de fa més de 45.000 anys,tot i que el seu ús més continuat s’hauria produït fa 25.000 anys, des del Paleolític superior.Aquesta és la data en la qual es daten les manifestacions artístiques més antigues descobertes en els seus prop de cinc quilòmetres de galeries plenes d’estalactites i estalagmites d’enorme valor científic.

Els vestigis apunten a un intens ús funerari durant el Neolític i l’Edat del Coure. Però, sens dubte, el seu principal atractiu és lagaleria d’art prehistòric, ja que ésuna de les coves més decorades del continenteuropeu. A les seves entranyes allotja, no sempre a la vista del públic, milers d’evidències de pigmentació i centenars de signes i dibuixos realitzats amb pigments vermellosos i negres, segons l’època. Al costat de representacions esquemàtiques de figures humanes, el bestiari identificat inclou cérvols, cérvoles, cavalls i cabres. Sorprèn sobretot l’aparició de dibuixos que representen peixos i foques i que genera dubtes sobre la seva antiguitat, ja que alguns estudis amb carboni 14 de les restes orgàniques utilitzades en les bases d’aquestes pintures les daten entre 35.000 i 43.000 anys enrere, en l’època neandertal, dels quals fins ara no es coneixien manifestacions artístiques. També hi ha vestigis d’unprimitiu codi de traços i puntsque podria ser una de les primeres formes de comunicació gràfica de la humanitat.