METEOROLOGIA

Nova onada de calor a Catalunya a partir d'aquest dilluns

Els termòmetres es dispararan ja aquest dilluns, sobretot a la província de Lleida

Les temperatures altes envairan Europa i arribaran a 40 graus a París

049facb5-d071-4931-861e-fb73e8103768-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una nova onada de calor envairà Catalunya entre aquest dilluns i dijous. Les altes temperatures tornaran a Europa, sobretot a l’oest. Una bombolla africana d’aire càlid serà la culpable de la pujada dels termòmetres, tot i que no tan extrem com l’episodi del mes de juny passat.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMS-Meteocat) ha llançat aquest diumenge una alerta que afecta a tot Catalunya, tret de la Vall d’Aran.

La calor afectarà principalment les comarques lleidatanes: demà a la tarda està previst que Lleida, Balaguer i Mollerusa arribin als 38 graus. Les temperatures màximes, segons les previsions, tocaran sostre entre dimarts i dimecres,dies en què s’arribarà als 35 graus al prelitoral i se superarà lleugerament la marca dels 40 graus alPla de Lleida i algunes zones de l’interior. A Barcelona, la maror mantindrà a ratlla el termòmetre. En principi, no se superaran els 32 graus, però la xafogor estarà a l’ordre del dia.

Com a conseqüència d’aquesta predicció, la Direcció General de Protecció Civil ha activat l’alerta per onada de calor del pla previst per a aquests casos, mentre que l’Agència de Salut Pública  ha posat en fase 2 l’alerta del pla d’acció redactat per a aquestes situacions meteorològiques. Protecció Civil recorda que, amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixada de la humitat, el risc d’incendi augmenta considerablement, per la qual cosa demana extremar les precaucions.

Risc d’incendis

Els Agents Rurals han situat a nivell vermell el risc d’incendi forestal avui a les comarques de la Noguera, el Segrià, l’Urgell, les Garrigues, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat, i han tornat a demanar a Twitter que s’extremin les mesures de seguretat en les tasques de recol·lecció agrícola.

La Generalitat ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat per si fos necessari usar-les, i que mantinguin una especial vigilància de les persones grans sense atenció familiar o sense recursos.

A Europa

Les temperatures altes també seran notícia a diverses capitals europees al llarg de la setmana. A París, està previst que s’arribi als 40 graus entre dimarts 23 i dijous 25 de juliol. Londres s’acostarà als 35 graus i a Berlín l’onada de calor més forta s’espera entre dijous i el cap de setmana que ve, amb màximes de 33 graus.

Notícies relacionades

La calor no serà tan intensa a l’est i al centre d’Europa, on quedaran una mica més al marge de la bombolla africana, almenys inicialment. No obstant, a Roma s’estima que hi haurà màximes de fins a 34 graus entre dimarts i dimecres, a Viena o Munic se superaran lleugerament els 30 graus durant tota la setmana i a Praga podrien registrar 33 ºC divendres, 26 de juliol. A Oslo, entre dimecres que ve i el cap de setmana la temperatura màxima oscil·larà entre els 30 i els 32 ºC, i a Estocolm podrien anotar màximes de fins a 33 ºC a partir de divendres, 26 de juliol.

La bombolla africana començarà a desinflar-se i s’allunyarà gradualment de Catalunya a partir del pròxim divendres, però es podria mantenir, més feble, al centre i al nord d’Europa uns quants dies més.