la qualitat de l'aire

Brussel·les reclama a Espanya més mesures contra la contaminació

El Govern espanyol demana als ajuntaments de Madrid i Barcelona que cooperin en la posada en marxa de mesures addicionals

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190424134503

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190424134503 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) ha demanat al’Ajuntament de Madrid i a l’àrea metropolitana de Barcelona que col·laborin en l’adopció de mesures addicionals per millorar la qualitat de l’aire, després que la ministra del ram en funcions, Teresa Ribera, rebés aquesta setmana una carta de la Comissió Europea demanant un reforç de les mesures de qualitat de l’aire davant l’incompliment dels límits de diòxid de nitrogen (NO2).

El Miteco remarca que aquests incompliments es concentren "fonamentalment" a la ciutat de Madrid i l’àrea metropolitana de Barcelona, que inclou 36 municipis –tot i que només 19 estan afectats per aquesta superació de nivells–, motiu pel qual s’ha dirigit tant a l’Ajuntament de Madrid, com al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, als quals ha remès la carta del comissari europeu de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, perquè cooperin en la posada en marxa de mesures addicionals.

En la missiva, facilitada pel mateix ministeri, el comissari assenyala que és necessari adoptar mesures addicionals per fer front a les obligacions en matèria de qualitat de l’aire i arribar a complir els valors límit per a l’any 2020.

Vella afegeix que, sense perjudici del procediment legal comunitari en marxa, és precís que tots els actors, en tots els àmbits de governança del país, es mobilitzin per contribuir a la posada en marxa i l’aplicació de mesures eficaces a escala nacional, regional i local en matèria de qualitat de l’aire per garantir el compliment de la legislació de la UE i salvaguardar la salut de la població.

"Preocupació" al ministeri

A més de manifestar la seva "preocupació" per aquest escrit, el Miteco assenyala que l’ha posat en coneixement de les autoritats madrilenyes i catalanes, a les quals ofereix la seva cooperació per a la implementació de mesures addicionals a les ja existents perquè Espanya compleixi els límits comunitaris en matèria de qualitat de l’aire, "protegint així la salut pública i evitant que el país afronti una possible multa per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)". Segons assenyala Ribera, el comissari Vella recorda que, en qüestió de qualitat de l’aire, s’ha d’actuar amb mesures addicionals i complementàries.

"La carta em sembla pertinent en un moment en què es planteja la necessitat o no d’adoptar més mesures o suprimir-ne algunes de les existents en algunes de les capitals –assenyala Ribera en relació amb la polèmica entorn de Madrid Central. Ja l’he remès a l’alcalde de Madrid i a la Generalitat de Catalunya".

En tot cas, remarca que "no són les úniques administracions afectades per incompliments en matèria de qualitat de l’aire" –ja que també hi estan implicats els 19 ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona–, però sí que creu que "el més rellevant en aquest moment és trobar mesures addicionals i treballar junts en els diferents àmbits de l’administració davant la possibilitat que es malinterpretin les voluntats dels responsables públics pensant que es vol fer menys en lloc de fer més".

"Necessitem fer més. No menys", insisteix la ministra en funcions, que recalca que no només es tracta d’una regulació de l’ocupació de l’espai públic o del soroll, sinó fonamentalment de la salut dels ciutadans davant les més de 400.000 morts prematures que es produeixen a Europa per aquesta causa.

Expedient obert

Notícies relacionades

La Comissió Europea té un expedient obert en fase de dictamen motivat per la superació dels nivells de NO2contra Madrid i contra 16 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. Segons recorden a Europa Press fonts del Miteco, el 30 de gener del 2018 el comissari Vella va convocar a una reunió els països que incompleixen aquests nivells i els va comminar a garantir un aire net el 2020.

Des d’aleshores, segons expliquen, l’Executiu espanyol ha anat mantenint reunions bilaterals amb la Comissió Europea per explicar les mesures que s’han posat en marxa i Brussel·les, tal com afegeixen, ha posat especial atenció en Madrid Central. Malgrat tot, en la seva missiva, el mandatari europeu avisa que les mesures que s’han impulsat no són suficients.