On Catalunya

Servei marítim

La platja de Cubelles on va morir un home tenia servei de rescat "temporal"

L'augment del salari mínim interprofessional i les exigències de la Generalitat han provocat el rebuig de les empreses de socorrisme a l'inici de la temporada estival

zentauroepp48991882 detall d un cartell a la platja de la mota de sant pere de c190708165738

zentauroepp48991882 detall d un cartell a la platja de la mota de sant pere de c190708165738 / Gemma Sanchez

3
Es llegeix en minuts

L’ajuntament de Cubelles ha assegurat que la platja on aquest diumenge va morir un home ofegat disposa d’un servei de rescat "temporal" fins que no es desplegui el servei complet. El consistori ha corregit les últimes informacions del cap de setmana, després que Protecció Civil assegurés que no hi havia socorristes, tal com indiquen uns cartells a la platja encara visibles aquest dilluns.

De fet, el mateix Ajuntament ho havia advertit dos dies abans que s’activés "un servei de vigilància marítima fins que s’implantés el servei de socorrisme". Amb tot, l’alcaldessa, Rosa Fonoll, ha assegurat que el servei temporal garanteix la supervisió de les platges malgrat disposar de menys efectius i ha lamentat que el dispositiu complet s’hagi retardat a causa de diversos canvis de lleis estatals i autonòmiques. 

Fonoll ha detallat que l’Ajuntament va obrir a l’octubre el primer concurs per licitar el servei de salvament a les quatre platges del municipi, per un import de 95.000 euros. Segons l’alcaldessa, l’aprovació estatal del nou salari mínim interprofessional va afectar les empreses de contractació de socorristes, que havien d’apujar el sou dels treballadors. Això, ha assenyalat Fonoll, va condicionar el concurs fins al punt que cap companyia va acabar presentant-se.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va convocar una altra licitació que va tornar a quedar deserta. L’alcaldessa ho ha atribuït al fet que l’augment salarial va coincidir amb un enduriment de la formació que la Generalitat exigeix als socorristes. "Tots aquests requisits perjudiquen els Ajuntaments i les empreses que han de prestar el servei", ha criticat Fonoll, que lamenta que altres municipis de la comarca no s’hagin trobat amb aquestes dificultats perquè encara mantenen vigent el contracte firmat fa dos anys. En canvi, a Cubelles havia caducat la concessió i era necessari fer-ne una de nova.  

Després dels dos concursos sense resposta, finalment el consistori va obrir un tercer incrementant-ne el preu, amb una concessió de 115.000 euros que sí que va atreure dues empreses. Fonoll ha celebrat que al cap i a la fi ja hi hagi una companyia amb el servei adjudicat, Aunar, però ha lamentat el retard que això ha suposat en el desplegament dels socorristes a les platges: el concurs no es va resoldre fins a l’1 de juliol i l’empresa té un marge de 15 dies per assumir el servei. 

Confusió sobre la "vigilància marítima" temporal

Davant de l’augment de banyistes a les platges i la impossibilitat que Aunar assumeixi el servei abans del 15 de juliol, el consistori ha fet una adjudicació temporal a la segona empresa classificada mitjançant un contracte menor. Divendres passat el consistori emetia un comunicat en què afirmava que "comença un servei de vigilància marítima mentre s’implanta el servei de socorrisme" i mantenia a les platges uns rètols informatius en els quals s’advertia de la falta de socorristes.

Tot i així, aquest dilluns Fonoll ha assegurat que el dispositiu temporal "també és de socorrisme, amb totes les garanties". Segons l’alcaldessa, l’única diferència respecte al dispositiu complet rau en el nombre d’efectius. Ara hi ha quatre vigilants a la sorra, sense la tradicional torre de vigilància, dues motos aquàtiques i un quad terrestre, mentre el servei complet preveu 12 socorristes. 

Falta de banderes i nombrosos rescats

Quant a la polèmica per la falta de senyalització de l’estat del mar amb banderes, Fonoll l’ha atribuït a una "distracció". Segons l’alcaldessa, quan aquest diumenge va morir un home ofegat a la platja de la Mota de Sant Pere, hauria sigut necessari hissar prèviament la bandera vermella, ja que l’estat de la mar era inapropiat per al bany. Tot i això, ha relatat que els socorristes no l’havien col·locat perquè no se’ls havia demanat l’ús de banderes durant el cap de setmana. A més, ha assegurat que a primera hora del matí els socorristes van haver d’atendre nombrosos banyistes que no podien sortir de l’aigua. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha confirmat que el servei de salvament va atendre 27 persones que no podien sortir de l’aigua a la mateixa platja on va morir l’home ofegat. Respecte al succés mortal, l’alcaldessa ha puntualitzat que la víctima era un home de 47 anys i veí de Sabadell, que estava de visita puntual al municipi i es trobava indisposat quan va entrar a l’aigua, segons va relatar a la policia un testimoni que havia anat amb ell a la platja. 

Els veïns reclamen més previsió

Mentrestant, l’Associació de Veïns de la Mota de Sant Pere ha lamentat la mort del banyista i ha instat l’Ajuntament a "actuar amb més previsió" per evitar sorpreses durant les licitacions. El president, Antonio Lozano, ha assegurat que el veïnat està "molt preocupat" pel retard al dispositiu complet, ja que recorda que a les platges hi solia haver socorristes des de finals de juny. Lozano ha remarcat que les platges de Cubelles acullen milers de banyistes cada dia i ha demanat a l’ajuntament una reunió formal per als pròxims dies per tractar el tema de la seguretat. 

Temes:

Platges Ofegats