PROTESTA RACISTA

Cinc ferits en l'assalt a un centre de menors migrants al Masnou

Un grup de manifestants han atacat un alberg de menors de la Generalitat

És la tercera vegada aquest any que un centre de tutelats pateix un aldarull violent

masnou / periodico

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per tercera vegada des de principi d’any un centre de nens tutelats que acull menors migrants no acompanyats ha sigut atacat de forma violenta. Els fets han tingut lloc aquest dimecres a la tarda, després d’una doble manifestació antiracista i de persones contràries al col·lectiu, que ha viscut diversos moments de tensió. Segons confirmen fonts del Govern i del mateix centre, un grup de persones hi han irromput i han agredit diversos joves. Quatre persones, dels quals tres són menors, han rebut atenció mèdica per diverses ferides i contusions i han sigut traslladats a l’hospital Germans Tries i Pujol (Can Ruti) de Badalona, tot i que el pronòstic no és greu. 

La Generalitat ha definit aquest acte com un "atac violent" promogut per "un grup organitzat" i ha anunciat que denunciarà els fets. Des de la conselleria d’Afers Socials demanen a la Justícia que actuï "amb la màxima contundència" davant d’aquests actes de "tanta gravetat". Aquest centre, a la localitat del Masnou, es tracta d’un equipament de primera acollida, instal·lat en un alberg del Xanascat des del setembre del 2018. Hi viuen 50 menors migrants no acompanyats. 

Els fets van ocórrer després que unes 200 persones es concentressin aquest dimecres davant l’Ajuntament del Masnou (Maresme) per recolzar la víctima d’un intent d’agressió sexual que va tenir lloc dissabte a la matinada durant la festa major de Sant Pere. L’atac va ser perpetrat per un menor no acompanyat (‘mena’) tutelat per la Generalitat i des del consistori s’ha volgut aprofitar l’acte per rebutjar actituds xenòfobes després que altres sectors de la població mostressin el seu rebuig d’aquest col·lectiu de menors. 

La tensió ha començat quan la manifestació antiracista ha topat amb una altra de convocada al mateix lloc i a la mateixa hora en contra dels menors. Segons un testimoni directe de la trobada, els manifestants en contra dels ‘menes’ "tenien unaactitud agressiva,tota l’estona cridaven consignes racistes, insults i anaven ensenyant el dit del mig". 

Durant la manifestació han hagut d’intervenir efectius dels Mossos d’Esquadra i antiavalots. 

Ferits a l’alberg

Després de la manifestació, el grup de contraris als nois migrants ha acudit a l’alberg on viuen de forma temporal els menors tutelats. Fonts de l’alberg de Xanascat han assegurat que cap a les nou de la nit han sigut confinats dins. Allà, als voltants del centre s’hi ha produït una baralla. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha hagut d’intervenir per atendre quatre ferits de diversa gravetat. Tres d’ells són menors. Tots han sigut trasllats a l’hospital Can Ruti de Badalona, tot i que cap d’ells presenta un pronòstic greu. 

Fonts del centre i de la mateixa Generalitat confirmen que alguns dels ferits són menors que viuen allà. Fonts de la cooperativa que gestiona l’equipament han assegurat a aquest diari que algun dels menors ha hagut de ser traslladat a l’hospital per les ferides. De moment, segons el SEM, no n’hi ha cap en estat greu.

Davant del que ha passat, el grup d’Acollida Popular el Masnou ha desconvocat la manifestació per "donar suport als joves migrants i protegir-los", segons han anunciat en el seu compte de Twitter. 

Notícies relacionades

La Generalitat ha insistit que els joves que viuen en aquests centres són persones vulnerables. Han volgut agrair la feina que fan els educadors socials i la resta de professionals, especialment en situacions tan complexes com aquestes.

Aquest atac violent se suma al que ja es va viure en un centre de Canet a finals de febrer, i a Castelldefels a principis de març. A més, a la Zona Franca un grup de persones van apallissar menors migrants que viuen en un centre pròxim durant les mateixes dates. A tot això, han sigut uns quants els municipis que han protestat contra la presència dels menors a la localitat, entre ells el de Rubí en plena campanya electoral de les municipals.