FAKE NEWS

La bola del sandvitx de xoriço de l'UME

La imatge de l'entrepà i la pasta va ser compartida per partits polítics com Ciutadans i Vox i es viralitzar ràpidament

image-1

image-1

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mitjans digitals i xarxes socials van difondre la imatge del menjar que, suposadament, van rebre els membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME) que van treballar en l’extinció de l’incendi de Tarragona la setmana passada: un sandvitx amb cinc talls de xoriço i un pa de pessic.

A la foto, que va obrir un debat polític sobre les condicions en les quals treballen els militars espanyols, s’apreciava el "poc nutritiu" esmorzar dels militars i va fer que diversos grups polítics com Ciutadans i Vox presentessin preguntes parlamentàries sobre la qüestió.

"Un sandvitx amb 5 talls de xoriço i pagant: el menjar dels militars de l’UME en l’incendi de Tarragona", es podia veure al costat de l’esmentada imatge. "Res a veure amb el menú que li serveixen als colpistes a la presó o als il·legals quan assalten la tanca ¡No hi ha dret!", denunciava Vox en el seu compte oficial de Twitter el dia 1 passat.

Segons les informacions difoses, aquest menú s’hauria repetit als diferents territoris on l’UME havia estat desplegada recentment: Àvila, Toledo i Madrid. I aquest hauria sigut l’únic aliment dels militars per cobrir torns de 12 hores en els incendis, recullen diputats de Ciutadans i Esquerra Unida en les preguntes parlamentàries. En aquests missatges, s’assegurava també que els mateixos militars són els que paguen per menjar aquest sandvitx, un total de 10 euros que són descomptats diàriament del seu salari.

Incorreccions

La informació és incorrecta per diversos motius: la fotografia no va ser presa en l’incendi de Tarragona, sinó en el de Gavilanes (Àvila), i el sandvitx va ser el que van menjar per esmorzar els militars dissabte passat, no el seu dinar, segons fonts militars i de l’UME.

La imatge original va ser presa aquell 29 de juliol a Gavilanes per un dels membres de l’operatiu desplegat allà per l’UME, que poc després va ser compartida en el canal de Telegram Ciudadanos de Uniforme.

L’endemà, la foto va ser pujada al mur del grup de Facebook Militares con Futuro, on apareixia precedida per una altra imatge en la qual apareixia un croissant, un suc i un batut de xocolata.

"Bon dia, la primera foto és el 'nutritiu’ esmorzar d’ahir que ens va oferir l’UME per entrar a treballar a l’incendi 12 hores. La segona l’esmorzar d’aquest matí, segon dia d’incendi, i sense aigua freda fins a l’última hora d’ahir que ens la van haver de portar gent externa a l’UME", detallaven els administradors de la pàgina.

La publicació ha sigut alimentada amb nombrosos comentaris de recolzament als militars per aquesta "dieta precària", que segons el parer dels membres d’aquest grup de mostra que no s’estan cobrint les seves necessitats bàsiques d’alimentació. Fonts de l’UME també van confirmar que la foto del sandvitx es correspon amb una ració d’esmorzar.

Segons expliquen, els militars reben almenys tres àapts al dia en totes les seves operacions: esmorzar amb cafè, llet calenta i suc, dinar i sopar. Aquests dos últims solen contenir un plat de menjar cuinat, entrepà, fruita, beguda i algun dolç.

De fet, el menú dels militars desplaçats a Àvila per lluitar contra el foc aquell mateix dissabte incloïa un plat d’arròs precuinat i un entrepà amb dos filets de pollastre, per dinar, i un sopar de dos plats, pasta amb tomàquet i un filet de vedella.

A més, cada soldat porta una ració lleugera d’emergència i l’equip de recolzament logístic que acompanya el dispositiu militar transporta "racions de campanya" per a aquells casos en els quals per les particularitats de la missió no és possible prendre el menú habitual.

Respecte als 10 euros que, segons recullen algunes publicacions, es descompten del sou del personal de l’UME per pagar aquest sandvitx, es tracta d’una afirmació falsa.

Notícies relacionades

Com qualsevol funcionari públic, el personal de l’UME percep una retribució (una "dieta de manutenció", que en el seu cas és de 24,11 euros per dia d’intervenció) per al pagament dels àpats. Després de cada operació, es descompta el cost del menjar d’aquesta dieta de manutenció, no del seu salari.

L’import exacte de tots els aliments proporcionats durant la jornada (esmorzar, dinar i sopar) de treball als militars és difícil de calcular, segons l’UME, però es trobaria entre els 8 i 12 euros.