Buch alerta d'una nova onada de calor amb risc de "situacions catastròfiques"

El conseller d'Interior ha avisat que les noves temperatures extremes agreujaran el risc d'incendi

zentauroepp48884562 jordi bosch  responsable de la sala central de bombers  dona190701133327

zentauroepp48884562 jordi bosch responsable de la sala central de bombers dona190701133327 / Elisenda Rosanas

2
Es llegeix en minuts

El conseller d’InteriorMiquel Buch, ha alertat aquest dilluns de la possible arribada aquesta setmana d’una altra onada de calor que augmentarà el "risc extrem" d’incendi, al trobar-se Catalunya en un "moment crític", per la qual cosa ha demanat extremar la precaució davant del risc de "situacions catastròfiques". Així ho ha advertit Buch en una roda de premsa, celebrada una vegada controlat i a punt de ser extingit l’incendi de la Ribera d’Ebre, que ha afectat 5.050 hectàrees, i quan aquesta nit està previst que finalitzi l’onada de calor que ha deixat temperatures constants de més de 40 graus en diversos punts de Catalunya des de la setmana passada. 

Buch ha anunciat que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que al llarg d’aquesta setmana s’iniciï una altra onada de calor, que probablement no tingui la mateixa "magnitud" que la que ara finalitza, tot i que ha precisat que les noves temperatures extremes agreujaran el risc d’incendi, ja que "assecaran el que ja està sec".

"L’onada que ara acaba ens ha assecat els boscos, que ja patien un estrès hídric greu. Ara el risc és extrem. Si es confirma la segona onada de calor, els boscos tindran un risc més gran", ha advertit. Buch ha insistit a demanar la màxima col·laboració i conscienciació als ciutadans, ja que Catalunya es troba en un "moment crític, d’alerta màxima", en què s’ha de vetllar tant per la seguretat dels boscos com per l’autoprotecció. "Tenim molts números que ens trobem amb més incendis. Una vegada més, aquest país està en alerta. Demanem la màxima precaució a tots els catalans davant d’aquest fenomen, que ens pot portar a situacions catastròfiques per al nostre país", ha insistit.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que les dades han demostrat que no s’equivocaven quan abans de la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny, demanaven que s’extremés la precaució perquè l’onada de calor dispararia el risc d’incendi: des del 23 fins al 30 de juny a Catalunya s’han registrat 728 incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana.

De fet, mentre ha estat actiu l’incendi de la Ribera d’Ebre, un dels més importants a Catalunya en els últims anys, els bombers han hagut d’afrontar onze incendis més de forma simultània, que s’han pogut extingir ràpidament.

Respecte a l’incendi de la Ribera d’Ebre, que ahir a la nit ja es va donar per controlat, els bombers esperen poder donar-lo per extingit en les pròximes hores, segons ha anunciat Buch, cosa que comportaria que es desactivés l’alerta del pla d’incendis, almenys fins que es decidís tornar a declarar-la aquesta setmana amb l’arribada de la nova onada de calor.

Notícies relacionades

Malgrat que l’incendi ha afectat un perímetre d’unes 6.000 hectàrees, Buch ha detallat que, una vegada el foc està sota control, els agents rurals han pogut determinar mitjançant fotografies aèries que la seva afectació real ha sigut de 5.050 hectàrees.

"De confirmar-se aquesta xifra, 5.050 hectàrees, podríem dir que en aquest incendi els cossos d’emergència, especialment el cos dels bombers, han salvat 15.000 hectàrees", ha destacat Buch, que poc després d’iniciar-se el foc de la Ribera d’Ebre va advertir que tenia un potencial per cremar unes 20.000 hectàrees.