TESTIMONIS A VINEBRE

«Els incendis de l'estiu s'apaguen treballant tot l'any»

Els agents rurals remarquen la importància de la prevenció per evitar catàstrofes com les del foc de Ribera d'Ebre

whatsapp-image-2019-06-28-at-162203

whatsapp-image-2019-06-28-at-162203

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’incendi que ha devorat més de 6.000 hectàrees a la Ribera de l’Ebre es podria haver evitat. L’emmagatzematge irregular de fems en una granja de pollastres de Torre de l’Espanyol figura entre les principals hipòtesis sobre l’origen d’un foc que, afortunadament, no ha segat vides humanes, però sí que ha obligat les autoritats a evacuar 52 persones. Amb tot, encara no hi ha cap persona investigada dins de la causa, segons ha informat el Tribunal de Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “Els fems poden fermentar i arribar a una temperatura suficient per fer combustió. Si hi ha vegetació seca al seu voltant, funciona com a combustible, i si hi ha continuïtat es pot propagar molt ràpidament”, explica el cap de l’àrea regional dels Agents Rurals de les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, qui remarca la importància de la prevenció. “Els incendis de l’estiu s’apaguen treballant tot l’any”, subratlla.

Entre les funcions dels agents rurals de la Generalitat de Catalunya destaca l’anomenada prevenció activa. Supervisen totes aquelles activitats humanes que poden produir incendis en terrenys forestals. Així, els 365 dies de l’any inspeccionen línies elèctriques, carreteres, àrees recreatives, vies fèrries i cremes agrícoles, entre d’altres. De tot això, i també de controlar la caça, la pesca i la contaminació, se n’encarreguen uns 500 agents rurals distribuïts per tot el territori català, una plantilla “molt justa” que augmentarà progressivament fins a arribar els 800 agents el 2024 si es compleix el pla estratègic anunciat per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.  

La sega, prohibida

La sega de cereal, per exemple, és una activitat agrícola “potencialment molt perillosa”, assegura Garcia, i per això va ser prohibida durant 48 hores pel Govern dijous passat a la tarda.  No es tractava de criminalitzar el sector de l’agricultura.“Va ser una mesura excepcional, mai abans s’havia prohibit la sega de cereal. I és just dir que s’està fent molt bé, que existeixen protocols i moltes mesures de seguretat, però estem vivint una situació molt crítica”, aclareix l’agent rural, amb referència a l’onada de calor i sobretot els efectius desplaçats a Ribera d’Ebre. Un altre incendi simultani complicaria molt les actuacions ja que els equips s’haurien de distribuir. Entén el malestar del sector però demana comprensió. “La sega es fa al migdia, quan el cereal és ben sec, i el risc és molt elevat si es produeix una espurna, ja sigui pel tub d’escapament o pel rescalfament dels coixinets”, detalla Garcia.

Activitats agrícoles al marge, un altre focus de problemes són les edificacions aïllades i urbanitzacions situades a menys de 500 metres de terrenys forestals. Si no es respecten una sèrie de mesures es posa en perill el verd i, sobretot, vides humanes. La zona entre la vivenda i el bosc ha de ser neta “perquè la càrrega de combustible sigui com més baixa millor”, detalla l’agent rural. Si el perímetre és espaiós, afegeix, la persona es podrà confinar de manera segura a casa en cas de declarar-se un foc.

Imatges aèries de la zona afectada / AGENTS RURALS

Optimisme el tercer dia

Sense columnes de fum ni flames. Agents rurals, bombers i membres de la Unitat Militar Especial (UME) de l’exèrcit espanyol s’han trobat divendres al matí un foc relativament “tranquil”, com explica Garcia, moderadament optimista. “Les imatges des del nostre helicòpter mostren punts verds a l’interior del perímetre, que no han sigut afectats per les flames. A les 6.000 hectàrees haurem de restar aquests metres quadrats”, precisa.

Coincideix amb el cap del cos de Bombers, David Borrell, que explicava a mig matí que s’havia trobat el foc "exactament" on esperaven. És a dir, el flanc esquerre estava "estabilitzat" i el flanc dret era actiu en dos terços. "Hem atacat unes 20 reproduccions però totes s’han pogut controlar", explicava el cap de Bombers, qui avançava que les 52 persones evacuades no podran tornar abans de les 20.00 hores.

La zona de l’incendi i el dia 27 a les 12 del migdia i com era abans / Foto 1: CREAF I UAB. Foto 2: GOOGLE MAPS  

Notícies relacionades

Aquestes persones han sigut acollides a Palma d’Ebre (4), Bovera (4) i Flix (44), segons informen fonts de Protecció Civil. Ja no hi ha més persones que corrin perill. El perímetre del foc, d’uns 50 quilòmetres, està controlat. Les mateixes fonts de Protecció Civil expliquen que mentre duri l’evacuació cobriran "totes les seves necessitats bàsiques", incloent gestions amb els seus països d’origen. I és que entre els afectats pel foc hi ha catalans, però també persones d’altres nacionalitats: alemanya, belga, brasilera, holandesa, britànica i nord-americana. Majoritàriament són persones amb segones residències a la Ribera d’Ebre.