Sis anys de presó per al patró d'una pastera en la qual van morir 43 persones

Els quatre supervivents van ser localitzats agafats a l'estructura semienfonsada al sud del cap de Gata

Sis migrants més, entre ells dues dones i un nadó, moren a l'enfonsar-se la seva pastera quan intentaven arribar a les Canàries

a

a

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Havien passat tres dies a la deriva. El motor de l’embarcació va explotar, va començar a entrar-hi aigua i la pneumàtica es va enfonsar parcialment, i amb ella gran part dels seus 47 ocupants. A punt de la desesperació, un barco va alertar Salvament Marítim de la presència de quatre supervivents agafats a les restes de l’embarcació. Entre ells hi havia el patró , també encarregat de gestionar i organitzar el viatge clandestí als immigrants. Un any després de la tragèdia,l’Audiència provincial d’Almeria l’ha condemnat a sis anys i mig de presó pels delictes de lesions i contra els drets dels ciutadans estrangers.

La sentència s’ha dictat a la sala durant l’última sessió del judici, celebrat aquests dies, una vegada que l’acusat, un home senegalès de 25 anys, mostrés la seva conformitat amb la pena i arribés a un acord amb la fiscalia, segons fonts jurídiques citades per Europa Press. Així, gràcies a la col·laboració i el testimoni prestat per l’acusat per reconstruir els fets, el ministeri públic va accedir a rebaixar la seva petició inicial de 8 anys de presó.

Fins a 1.500 euros pel trajecte

Segons van explicar alguns dels supervivents, l’ara condemnat, identificat com a B. N., va ser l’encarregat de promourela primavera de l’any passat el viatge a les costes espanyoles en una embarcació pneumàtica. Juntament amb un col·laborador, que va perdre la vida en el naufragi, va contactar un mes abans amb els immigrants d’origen subsaharià, a qui va reclamar entre 1.000 i 1.500 euros per travessar el mar Mediterrani. El ministeri públic va recalcar al seu escrit d’acusació que va organitzar el trajecte en una embarcació que no reunia les característiques necessàries per al viatge, ja que la seva capacitat era inferior a 10 places i a bord se n’hi van embarcar almenys 47. Així mateix, la precària pastera inflable no estava preparada per a una travessia de llarga distància, i molt menys en condicions adverses de vent o onatge.

El relat del fiscal va ressaltar, a més, l’absència dels“mínims elements de seguretat”,ja que no hi havia bengales, ni balises d’assenyalament o farmaciola. Unes circumstàncies que posaven en perill la integritat dels seus ocupants. Tot i així, van sortir dels voltants de Bouyafar (Marroc) per intentar trepitjar la costa andalusa la nit del 13 de juny. B. N. no només patronejava l’embarcació, sinó que portava la brúixola per orientar-se al mar d’Alborán. La fatalitat va voler que, al cap de poques hores, el motor explotés, i que la barca s’enfonsés a causa de l’entrada de l’aigua, fet que va causar la mort d’almenys 43 persones, entre ells tres dones i un menor, segons va establir la policia.

Notícies relacionades

El patró del barco i tres persones més van aconseguir resistir agafats al que quedava de l’embarcació i a la deriva fins que aquell dissabte un helicòpter de Salvament Marítim els va rescatar després de ser alertats per un barco que passava per la zona, a unes onze milles al sud del cap de Gata. Els supervivents presentaven senyals forts d’hipotèrmia, deshidratació i altres malalties, per la qual cosa van ser evacuats d’urgències a un hospital d’Almeria, on van estar una temporada ingressats pel seu greu estat de salut. Per aquestes lesions, l’Audiència condemna també el patró a indemnitzar amb 1.300 euros dos dels seus companys, considerats testimonis protegits.

Sis morts en aigües marroquines

Malgrat els riscos que comporta la travessia, nombrosos subsaharians se segueixen jugant la vida a la recerca d’un futur a Europa. Aquest dijous,sis persones més, entre elles dues dones i un nadó, van morir quan la pastera de fusta en la qual viatjaven amb una vintena de persones més amb destinació a les illes Canàries va sotsobrar després d’una maniobra arriscada del patró, que es troba entre els morts. Els serveis de rescat del Marroc han aconseguit rescatar amb vida 24 persones, 10 de les quals van necessitar atenció mèdica. Es tracta de la segona embarcació d’immigrants que naufraga en menys d’una setmana en la ruta cap a les Canàries, ja que 27 persones més van morir ofegades dijous passat.