Arrenca la festa de l'Orgull més reivindicativa davant l'amenaça de Vox

Els ultres volen que la desfilada no se celebri al centre de Madrid i han demanat al PP que no exhibeixi la bandera

Els organitzadors han vetat la presència de taronges i populars a la capçalera, per pactar amb l'extrema dreta

img 9525

img 9525 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Allà on els vots de Vox són determinants, els drets del col·lectiu LGTBI poden patir forts retrocessos, com s’ha posat de manifest en els últims dies. A Madrid o Múrcia la ultradreta exigeix derogar les lleis a favor de gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i intersexuals per recolzar un govern de PP i Cs. Al País Valencià, el partit liderat per Santiago Abascal ha impedit una declaració institucional a les Corts amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull. I així, anar sumant. 

Aquesta situació ha provocat que a Madrid els organitzadors de la celebració del’Orgull, que comença aquest divendres i retrà homenatge a les revoltes de Stonewall, a Nova York, així com als primers lluitadors de la causa a Espanya, prevegin unes festes i actes més reivindicatius que mai, sota el ressò de la polèmica política.

D’entrada, el col·lectiu LGTB+ de Madrid (Cogam) va exigir als partits firmar un decàleg de mesures a favor d’aquestes persones, que demanava a les formacions polítiques “no valer-se dels partits que defensen una ideologia d’extrema dreta per governar”. En conseqüència, elPP i Cs no l’han subscrit i han sigut vetats de la desfilada principal. No tindran carrossa pròpia en el colorit recorregut, que aquest any es farà el dissabte 6 de juliol, ni podran figurar a la pancarta de la capçalera. La presidenta de la Federació Estatal, Uge Sangil, va al·legar que aquest any el protagonisme ha “de recaure en les persones que van ser pioneres en la lluita”.

L’actitud de Cs i el PP

Tot i així, Ciutadans ha manifestat que hiassistirà, encara que no pugui desfilar a la primera fila. I la seva candidata a l’ajuntament i ara vicealcaldessa, Begoña Villacís, va estrenar el seu càrrec acudint a la presentació dels actes de l’Orgull.

Per la seva banda, el PP ha ordenat que la bandera LGTBI onegibandera a l’ajuntament de la capital durant les festes, malgrat que Vox, els vots del qual van ser imprescindibles perquè José Luis Martínez Almeida desallotgésManuela Carmena de l’alcaldia, li va demanar que no ho fes. “Si Almeida vol demostrar que Madrid respecta els drets de tothom, al marge de l’orientació sexual, que pengi la bandera espanyola, que és de tots, no d’un lobby que odia tot el qui no pensa com ells”, va manifestar Abascal. En campanya, Vox va apostar per traslladar l’Orgull fora del centre de Madrid, a la Casa de Campo, però de moment no s’ha sortit amb la seva.

La censura a la campanya

Encara així, “el govern del PP, Cs i Vox ha censurat” la campanya institucional de l’Orgull que va deixar preparada l’equip municipal anterior, segons ha denunciat Rita Maestre, portaveu de Más Madrid, el partit de Carmena. “Estan censurant el moviment”, va reiterar aquest dijous l’exalcaldessa. I és que a les banderoles que pengen dels fanals han desaparegut els lemes que homenatgen els majors que van defensar els drets del col·lectiu i només s’han penjat cartells amb la frase ‘El nostre Orgull més gran’. Si bé l’Ajuntament sosté que a la resta del mobiliari urbà sí que s’està difonent la campanya completa i que als fanals s’ha optat per un únic cartell per “unificar el missatge”.

Notícies relacionades

I a la Comunitat de Madrid, Vox exigeix al PP i Cs que recolzin un “programa únic comú”, en el qual apareix la derogació d’alguns articles de la llei LGTBI, per donar el seu recolzament a un Govern de dretes. D’entre aquests articles, els que recullen sancions, el recolzament a la diversitat en escoles i la no discriminació del col·lectiu a l’hora d’adoptar. A Múrcia, la ultradreta demana directament derogar la llei completa. Ara falta per veure si els dos partits convidats a firmar cedeixen i fins a quin punt.

Finalment, al parlament valencià no s’ha pogut aprovar una declaració institucional a favor del col·lectiu davant de la falta d’unanimitat. Vox no va voler ni tan sols negociar un text alternatiu, segons informa Nacho Herrero.   

L’Església demana defensar l’"orgull de ser mare i pare"

<span style="font-size: 1.6rem;">El secretari general de la <strong>Conferència Episcopal </strong>Espanyola (CEE), Luis Argüello, ha expressat aquest dijous el desig de l’Església que es promogui "l’<strong>orgull </strong>de ser mare i pare" perquè es valori el significat de la diferència sexual: "el ser <strong>home o dona</strong>".</span>