Sanitat retira 66 productes homeopàtics més

No han aportat la documentació necessària per a la seva autorització i venda a les farmàcies

Aquests preparats se sumen als milers retirats l'any passat, a l'inici del procés de regulació

undefined27046476 portada mas salud   homeopatia  generico  foto  123rf181122161049

undefined27046476 portada mas salud homeopatia generico foto 123rf181122161049

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada de 66 productes homeopàtics perquè no s’ha aportat la documentació necessària per a la seva autorització. 

Fa mesos que l’AEMPS duu a terme un procés de regulació i registre d’aquests productes, perquè la UE ha catalogatl’homeopatia com a medicament i ha obligat els països a ordenar la seva venda, i per això va establir un calendari de sis períodes d’entrega de documentació per part dels fabricants.

Els productes retirats formen part del primer període, en què s’han d’acreditar aquells preparats amb indicació terapèutica o sense aquesta indicació i la via d’administració dels quals sigui injectable. D’aquests, 66 no han aportat la documentació necessària i seran retirats dels punts de venda, mentre que la resta segueixen en períoded’avaluació per part de l’Agència, que determinarà si són autoritzats, les condicions de prescripció i les indicacions que han d’incloure en el cartonatge i prospecte. És previsible, per tant, que en el futur siguin retirats bastants més. 

Només 12 amb utilitat terapèutica

De fet, quan l’Agència del Medicament va iniciar el procés, l’octubre de l’any passat, només 2.008 productes homeopàtics van demanar2.008 productes  adequar-se a la nova regulació, la resta van ser retirats del mercat. No se sap exactament quants es van deixar de vendre a les farmàcies i altres establiments, però es calcula que entorn de 4.000. 

Notícies relacionades

En aquell moment va ser cridaner que dels 2.008 preparats sobre els que els fabricants van demanar autorització, només 12 van sol·licitar ser presentats com a medicaments amb ‘indicació terapèutica’, és a dir, que tenen utilitat per guarir o alleujar alguna malaltia. La indústria vol continuar comercialitzant-ne la resta, però reconeix que no els poden vendre com si fossin útils per curar. 

De fet, el Govern espanyol no comparteix que l’homeopatia sigui considerada un medicament, i a més de lluitar a Europa perquè les autoritats comunitàries facin marxa enrere, està avaluant si inclou aquesta tècnica al llistat de pseudoteràpies. Dins del pla contra les pseudociències impulsat per l’Executiu del PSOE, Sanitat va alertar el febrer que 73 pràctiques, com la fruitateràpia o els bols tibetans, no tenen “rigor científic”. I continua avaluant unes altres 66 disciplines, entre aquestes l’homeopatia o l’acupuntura, per decidir si les inclou o no al llistat.