Anar al contingut

FINS AL DILLUNS 1 DE JULIOL

Onada de calor 2019: recomanacions per sobreviure a les altes temperatures

Una massa d'aire tropical continental provinent de l'Àfrica farà que els termòmetres superin els 35 graus a bona part d'Espanya

Davant el risc de patir un cop de calor, hauran de tenir una cursa especial els esportistes i les persones a càrrec de nens i mascotes

Gisela Macedo

Onada de calor 2019: recomanacions per sobreviure a les altes temperatures

L’onada de calor arriba aquest dimecres a Espanya. Fins l'1 de juliol, com a mínim, una bona part de la península i les Balears es veuran afectades per l’arribada d’una massa d’aire tropical continental provinent de l’Àfrica. Segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), se superaran els 35 graus a bona part del territori, arribant a més de 42 graus a la vall de l’Ebre.

Aquestes són  algunes recomanacions per sobreviure a les altes temperatures:

El cotxe, un hivernacle perillós

Aquest últim consell també és aplicable als adults que estan a cura de menors. De fet, un cotxe aparcat al sol es converteix en “un hivernacle que acumula calor” i un nen o animal al seu interior pot morir per un cop de calor en pocs minuts. Segons un informe de la Fundació Mapfre i l’Associació Espanyola de Pediatria, amb una temperatura exterior de 39 graus, l’interior del cotxe s’escalfa a més de 60º C en només 15 minuts.

Cuidar les nostres mascotes

La Guàrdia Civil ha informat via Twitter sobre un truc per determinar si és adequat treure els nostres gossos al carrer. Es tracta de la “regla dels cinc segons”, que consisteix a col·locar la nostra pròpia mà a l’asfalt  durant cinc segons i, en el cas que no puguem suportar la temperatura, portar la nostra mascota a un parc on hi hagi ombra o buscar un altre moment per al passeig. Així evitarem que els animals pateixin cremades a la planta de les potes.  

D’altra banda, per prevenir que les nostres mascotes pateixin cops de calor, Royal Canin recomana que l’animal sempre disposi d’aigua fresca, que no faci un exercici intens els dies de gaire calor i no deixar-lo tancat a llocs calorosos, especialment al cotxe.

Com es detecta un cop de calor

Els principals símptomes d’un cop de calor són febre, alteracions de l’estat de consciència que poden anar acompanyats de convulsions; pell seca i molt calenta; fatiga i debilitat; marejos, nàusees i vòmits; rampes musculars; mal de cap intens i confusió; respiració superficial i ràpida; ritme cardíac molt ràpid i pols feble.

Davant un cop de calor és necessari actuar ràpid, segons aquest informe. Així, hem de portar l’afectat a l’ombra, trucar al telèfon d’emergències 112 i, mentre arriba l’ambulància, donar-li aire amb un ventall o ventilador, refredar la seva pell amb draps d’aigua fresca, però no freda, i fer-lo beure a poc a poc.

En el cas dels animals, es pot determinar que estan patint un cop de calor quan s’accelera el seu ritme cardíac, presenten panteixos, salivació excessiva, respiració ràpida i nerviosa, augment de la seva temperatura corporal, tremolors, debilitat muscular, falta d’equilibri, vòmits, diarrees o fins i tot pèrdua de consciència, segons explica Purina.

Fer esport amb la calor

Per aquells que tinguin pensat fer esport durant l’onada de calor, la Guàrdia Civil ha compartit al seu Twitter les següents indicacions: evitar les hores centrals del dia; beure molta aigua tot el dia; menjar aliments frescos, fruites i verdures; no beure alcohol, ni tampoc begudes molt dolces ni calentes; utilitzar roba ampla, feta amb materials lleugers i de colors clars; no fer exercicis físics en ambients calorosos; protegir-se del sol utilitzant un barret o un para-sol; utilitzar cremes solars de, com a mínim, factor de protecció 15 i evitar actes públics o llocs tancats sense ventilació.

Temes: Estiu Nens Calor