Una iniciativa legislativa popular busca racionalitzar la prescripció dels medicaments

Espanya és un dels països amb una taxa més alta de receptes d'alguns fàrmacs

La llei, promoguda per metges i la societat civil, trenca llaços entre aquests i la indústria

farmacotrina

farmacotrina

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Espanya està al capdavant dels països rics en consum d’antibiòtics, sense que hi hagi cap raó epidemiològica que ho expliqui. És, així mateix, la desena ‘potència’ mundial en consum d’antidepressius  i tranquil·litzants, sense que s’hagi constatat que la depressió o els problemes mentals estan més arrelats entre els espanyols. Hi ha diversos motius que expliquen aquestes xifres però l’anomenada‘medicalització del malestar’,és a dir, que davant de cada problema mèdic, es recepti un fàrmac sense buscar una solució alternativa, per falta de mitjans, de temps o altres raons, entre les quals es podria citar les relacions opaques entre la indústria i els metges, hi té bastant a veure, segons reconeixen els mateixos facultatius.

Davant aquest problema i elpreu “desorbitat” dels nous medicaments, que estan provocant un alt increment de la despesa farmacèutica, que posa en “perill” la sostenibilitat del sistema, 17 organitzacions en defensa de la sanitat pública, amb el recolzament de l’Organització Mèdica Col·legial, van presentar aquest dimarts una iniciativa legislativa popular batejada amb el nom de ‘Medicaments a un preu just’. Si la Mesa de la Cambra baixa l’admet a tràmit, disposen de nou mesos per recollir les 500.000 firmes que permetin el seu debat a les Corts.

El fons

Tot i que l’objectiu principal de la iniciativa no és racionalitzar la prescripció mèdica, els seus promotors creuen que sí que es podria evitar la sobreprescripció amb les següents mesures. D’una banda, la creació d’un fons amb què finançar activitats de formació dels professionals del sistema nacional de salut, de manera que la realització d’assajos clínics, la publicaciód’articles, les beques d’investigació o l’assistència a congressos per part d’aquests facultatius no depenguin de la indústria farmacèutica, per evitar la temptació de qualsevol empresa de pressionar els metges perquè receptin determinat fàrmac.

Les persones o entitats beneficiades –es contempla també a les associacions de pacients- que vulguin rebre ajuts d’aquest fons, haurien de renunciar a rebre qualsevol patrocini de la indústria privada.

Els pagaments

A més, la iniciativa legislativa popular proposa introduir transparència en les relacions entre sanitaris i farmacèutiques de manera que “les transferències fetes per qualsevol persona, física i jurídica, relacionada amb la fabricació, elaboració, distribució, prescripció o dispensació de medicaments o productes sanitaris” es facin públiques. I en els articles científics “es faran constar de forma detallada les fonts de finançament rebudes”, per tal d’evitar possibles conflictes d’interessos.

Notícies relacionades

La intenció de racionalitzar la prescripció no només està relacionada amb una reducció de la despesa farmacèutica, segons va explicar Marciano Sánchez Bayle, de l’Associació en defensa de la sanitat pública, a la presentació de la iniciativa, sinó també amb la necessitat de disminuir els efectes indesitjats o secundaris dels fàrmacs, com les resistències als antibiòticsresistències, que s’està convertint en un problema de salut de primera magnitud.

Als Estats Units els efectes adversos dels medicaments suposen la tercera causa de mortalitat i a Espanya encara no s’ha identificat però, segons la seva opinió, també causen un alt nombre de morts.