INFORME MEDIAMBIENTAL

Un expert de l'ONU avisa que el món s'enfronta a un "apartheid climàtic"

Philip Alston afirma que el canvi climàtic suposarà un apartheid entre rics, que pagaran per fugir de la calor extrema, la fam i els conflictes, i pobres

010719 desigualdadclimatica 16-9 ep / periodico

1
Es llegeix en minuts
Afp

El món s’enfronta a un "apartheid climàtic". Així de contundent s’ha mostrat Philip Alston, relator especial de l’ONU  per a la Pobresa Extrema i els Drets Humans en un informe sobre la crisi climàtica. Segons Alston, el canvi climàtic suposarà un "apartheid" entre rics i pobres. Els primers es podran adaptar millor al reescalfament del planeta, mentre que els segons s’emportaran la pitjor part, apunta aquest expert.

En el seu nou informe, el relator especial de l’ONU assenyala que "el canvi climàtic amenaça de revertir tots els progressos fets en els últims 50 anys en matèria de lluita contra la pobresa".

L’informe, que serà presentat la setmana que ve a la reunió del Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra, es basa en les investigacions que apunten que el canvi climàtic podria deixar sense abric 140 milions de persones als països en vies de desenvolupament d’aquí al 2050.

Els rics pagaran per fugir

"De manera perversa, ja que els pobres només són responsables d’una fracció de les emissions globals, ells són els que patiran els costos del canvi climàtic i els que menys capacitat tenen per protegir-se", assenyala Alston en un comunicat. I alerta: "Ens arrisquem a viure un escenari d’apartheid climàtic, en què els rics pagaran per fugir de la calo extrema, de la fam i dels conflictes, mentre que la resta del món quedarà abandonat a les seves conseqüències."

Notícies relacionades

Aquest expert ha lamentat que malgrat els constants avisos de l’amenaça que suposa per a la humanitat el canvi climàtic, aquesta qüestió continua sent un "tema marginal". Alston sobretot ha criticat l’Alt Comissionat de l’ONU sobre els Drets de l’Home per no destinar prou recursos i atenció a aquest tema. "Mentre s’està a punt de produir una veritable crisi que amenaça els drets humans d’un gran nombre de persones, la metodologia habitual del Comissionat és terriblement insuficient", ha opinat.

Els relators de l’ONU són experts independendents que elaboren informes per a l’ONU, però que no s’expressen en nom de l’ONU.