MÀXIMES DE 42 GRAUS

La primera onada de calor de l'estiu arriba dimecres

La irrupció d'aire d'origen africà elevarà les temperatures a tot Espanya

zentauroepp44540996 calor playa190624104502

zentauroepp44540996 calor playa190624104502 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La primera onada de calor de l’estiu a Espanya, amb aire d’origen africà, arribarà el pròxim dimecres a la península i les Balears, segons ha anunciat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

"Aquest ascens tèrmic és a causa de l’entrada d’aire molt càlid d’origen africà junt amb les condicions d’estabilitat atmosfèrica i la forta insolació pròpia d’aquestes dates", assenyala l’Aemet. "Se superaran els 35ºC en àmplies zones de l’interior peninsular; fins i tot és bastant probable que s’arribi a o se superin els 40ºC en àrees del centre, interior de la meitat sud i quadrant nord-est. A les zones litorals, a causa de la influència marítima, les temperatures no arribaran a aconseguir valors tan alts".

"Les valls de l’Ebre, el Tajo, Guadiana i Guadalquivir seran les zones més afectades per aquest episodi de calor, on els valors tèrmics podrien arribar o fins i tot superar els 42ºC en alguns punts. La probabilitat més gran que se superin els 42ºC de forma bastant generalitzada correspon a la vall de l’Ebre durant dijous, divendres i dissabte", afegeix.

Mínimes de 25ºC

Segons l’AEMET, "les temperatures mínimes seran també significativament altes i es mantindran per sobre dels 2ºC en àmplies zones, i fins i tot podrien no baixar dels 25ºC a l’interior de la meitat sud i centre peninsular, vall de l’Ebre i àrea mediterrània".

"A les Balears podran superar-se els 35ºC, sobretot a l’interior de Mallorca, les Canàries, Ceuta i Melilla; mentre que, probablement, les comunitats de Galícia, Astúries i Cantàbria, no es veuran afectades per aquesta situació", segons el comunicat, que afegeix que: "És probable que les altes temperatures persisteixin, almenys, fins diumenge, dia 30, però l’Aemet indica que no es descarta que puguin prolongar-se durant els primers dies de juliol en algunes zones".

Notícies relacionades

"A causa de la intensitat i durada de l’episodi, aquesta situació serà qualificada com a onada de calor i s’emetrà el corresponent avís especial en els pròxims dies", conclou el comunicat d’Aemet. 

La meteoròloga de TVE Silvia Laplana ho ha descrit a Twitter de forma molt gràfica: