REACCIONS D'ORGANITZACIONS FEMINISTES

Satisfacció de les organitzacions feministes per la condemna a 'La manada': "Per fi diem a les coses pel seu nom"

La fiscal de violència sobre la dona també manifesta la seva "satisfacció" per la sentència del Tribunal Suprem

zentauroepp48737159 madrid 21 06 2019   politica concentracion esta tarde frente190621201539

zentauroepp48737159 madrid 21 06 2019 politica concentracion esta tarde frente190621201539 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Diverses organitzacions feministes han celebrat la decisió del Tribunal Suprem d’elevar les condemnes per als cinc membres de 'La manada' a 15 anys de presó a l’acusar-los d’un delicte continuat de violaciódelicte continuat de violació. Aquesta sentència, que ja és ferma, és per a les feministes una "bona notícia", perquè "per fi" es diu "a les coses pel seu nom". A més, a Madrid s’ha celebrat una concentració davant el Suprem després d’haver-se conegut la condemna.

► El Suprem eleva les condemnes als 5 membres de ‘La manada’ | Últimes notícies en directe

El Suprem eleva les condemnes als 5 membres de ‘La manada’

Amb aquesta decisió judicial, l’alt tribunal revoca les sentències prèvies emeses per l’Audiència de Navarra i el Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que condemnaven els cinc homes a 9 anys de presó per un delicte d’abús sexualabús sexual.

"Per fi avui es fa justícia i es diu a les coses pel seu nom. Era una violació de cinc homes contra una dona; no podia ser cap altra cosa", ha assenyalat la directora de la Federación de Mujeres Separadas y Divorciadas, Ana María Pérez del Campo. Pérez del Campo ha precisat que la satisfacció "mai és per la condemna d’un delicte", sinó que es deu "a la justícia cap a la víctima". La feminista ha lamentat la "vergonya" que la justícia ha fet passar a la víctima durant aquests anys."No' és 'no', però hi ha moltes maneres de dir-ho", ha remarcat.

Sentència "exemplaritzant"

Per la seva banda, la presidenta de la Federación de Mujeres Progresistas, Yolanda Besteiro, ha dit que aquesta sentència del Suprem era "exemplaritzant" per tota la repercussió social que ha tingut i, tot i que podia haver-ho sigut "per malament", finalment ho ha sigut "per bé".

"Ha vingut a reparar una decisió inexplicable de l’Audiència de Navarra, que no veia intimidació on n’hi havia i que responsabilitzava la víctima", ha manifestat. Davant una decisió judicial "errònia", ara el Suprem "posa el focus en l’agressor" i "acaba amb la sensació d’impunitat" que hi havia sobre els que cometien aquest tipus d’agressions sexuals, segons ha incidit.

"Una sentència de la qual no ens avergonyim"

D’altra banda, la jurista i directora de Fundación Mujeres, Marisa Soleto, també ha valorat positivament la resolució, tot i que ha recordat que encara es desconeix la sentència sencera i els arguments. "El que sí és d’agrair és que el Poder Judicial hagi fet una sentència de la qual, pel que sembla, no ens hem d’avergonyir", ha remarcat. Per a ella, aquesta sentència marca jurisprudència sobre els delictes sexuals, malgrat que ha recordat que hi ha pendent una revisió legislativa per a aquesta matèria.

Des de Women’s Link Worldwide, la seva presidenta, Viviana Waisman, també creu que aquesta sentència "estableix un important precedent". "Transmet un missatge molt clar que els jutges han d’aplicar la llei sense estereotips de gènere i que el sistema s’ha de centrar a investigar els acusats del delicte, no a qüestionar la credibilitat de les víctimes de violència sexual", ha incidit.

"Protegir la llibertat sexual"

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la presidenta de l’Asociación de Mujeres Juristas Themis, María Ángeles Jaime de Pablo, que afirma que és "una magnífica notícia la incorporació de la perspectiva de gènere" de la sentència. Per a ella, en el cas de 'La manada', "per primera vegada el focus ha deixat d’estar en la víctima" per posar-se en l’agressor.

Per la seva banda, la fiscal de sala delegada contra la violència sobre la dona de la Fiscalia General de l’Estat, Pilar Martín Nájera, ha expressat la seva "satisfacció", tenint en compte que l’actitud de la Fiscalia "des del primer moment" ha sigut defensar que els fets provats de la sentència de l’Audiència de Navarra "descriuen la intimidació que requereix l’agressió sexual".

Temes:

La Manada