BALANÇ ANUAL

Càritas afronta el 2019 amb menys fons i més famílies necessitades

Les donacions empresarials han caigut en un milió d'euros en tan sols un any

Creixen un 10% les llars ateses en dos anys només a Barcelona

zentauroepp48711882 caritas190620183141

zentauroepp48711882 caritas190620183141 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Càritas Diocesana de Barcelona afronta la seva tasca social amb greus dificultats. Les empreses han reduït les seves donacions en gairebé un milió d’euros. No obstant les famílies necessitades que viuen en l’exclusió social no deixen de créixer i se situen fins a superar les 13.300 llars, xifres similars en l’època de la crisi. “Les empreses veuen que es reactiva l’economia, però nosaltres constatem que aquesta recuperació no arriba a tot el món”, ha sentenciat el president de l’entitat, Salvador Busquets.

Panorama desolador, una vegada més, el que ha radiografiat Càritas Diocesana de Barcelona. En el que portem d’any ja han arribat a 13.225 llars. Si ho comparem amb el 2013, suposen un augment del 39%. “Si no comptem els pitjors anys de la crisi, estem en xifres mai vistes”, ha assenyalat Miriam Feu, responsable d’anàlisi social i incidència de l’entitat. “Pensàvem que després de la crisi les necessitats baixarien, però és impensable, hi ha moltes persones per atendre”, ha afegit Busquets. 

El problema és que, d’un any a l’altre, les aportacions econòmiques han baixat. De 3,8 milions d’euros que aportaven les empreses el 2017, a 2,8 milions el 2018. “Hem hagut de corregir i ser mes conscients de les aportacions econòmiques que donem”, ha assegurat Busquets. El responsable ha explicat aquest descens perquè hi ha empreses que han tornat a invertir al tercer món després d’haver ‘superat’ la crisi. “La realitat ens diu que la bossa de pobresa s’ha engrandit i és molt més intensa”, ha dit Busquets.

Els ajuts econòmics proporcionats ja sumen els 4 milions d’euros. En 10 anys s’han multiplicat per quatre aquestes aportacions. La meitat dels fons s’han destinat a pagar una vivenda, però per exemple, un de cada tres euros es destina a pagar el menjar.

Notícies relacionades

Un dels principals problemes que detecta Càritas és la falta d’una vivenda digna. Gairebé el 60% de les famílies ateses estan en aquesta situació. Ja sigui en habitacions de relloguer, que creixen en 5 punts respecte a l’any anterior, en cases d’amics, d’ocupes o, directament, sense vivenda, que passa del 5% al 8% del total. “Necessitem que totes les administracions facin un pacte ja per garantir la vivenda digna”, ha implorat Busquets. 

A l’entitat li preocupa especialment la presència de persones migrants i refugiades que es queden directament al carrer i sense recursos. L’any passat van ser el 66% dels atesos. En el que portem d’any ja són el 70%. La majoria, persones que han vingut de l’Amèrica Llatina i Central, com Veneçuela o el Salvador. A una ínfima part dels refugiats els han concedit l’asil.

Temes:

Pobresa