CONSEQÜÈNCIES DEL CANVI CLIMÀTIC

Un os polar es deixa veure pels carrers d'una ciutat minera al nord de Sibèria

Amb l'escalfament global, s'han multiplicat a Rússia els albiraments de plantígrads àrtics que s'acosten a llocs habitats a la recerca de menjar

zentauroepp48685073 oso polar siberia190618132233

zentauroepp48685073 oso polar siberia190618132233 / Irina Yarinskaya

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No passava des de feia 40 anys. Els habitants deTalnaj, una ciutat minera de Sibèria situada per sobre del cercle polar àrtic, van poder albirar diumenge als seus carrers un os blanc (foto) que deambulava a la recerca de menjar. Segons ha informat la publicació local ‘Zapolyarnaya Pravda’ (www.gazetazp.ru), l’animal va viatjar “com a mínim 500 quilòmetres” des del seu hàbitat natural, al mar de Kara, “empès sens dubte pel desglaç i pel canvi climàtic”.  

L’os a la localitat de Talnaj. / Irina Yarinskaya (Zapolyarnaya Pravda)

Les autoritats de Talnaj es troben a l’espera de rebre instruccions de Moscou sobre com procedir, tenint en compte que la legislació russa prohibeix obrir foc contra aquests animals, considerats com una espècie en perill d’extinció. “Un inspector de caça podria administrar-li sedants per després transportar-lo.... però no tenim poders per a això, ni tampoc la substància necessària, per a la qual cal calcular la dosi”, ha declarat Anatoni Nikolaichuk, responsable del Departament regional per a la Protecció, Control i Regulació de la Vida Animal al mateix mitjà de comunicació. Segons els testimonis directes, ni la gent, ni els cotxes, ni tan sols les torxes de foc semblen espantar l’inesperat visitant. 

El cas anterior d’albirament d’un os polar en aquesta població, l’abril de 1979, es va acabar amb un tret fet per un agent de la policia. El seu cos dissecat encara es conserva al museu de la ciutat.

   

El canvi climàtic està propiciant que es repeteixin aquest tipus d’episodis, tot i que el sorprenent d’aquest últim és que s’ha produït en cotes ja molt meridionals. Al febrer, les recurrents visites de desenes d’ossos polars a Belushya Guba, el remot arxipèlag de Nova Terra, va obligar els responsables locals a declararl’estat d’emergència a la zona. Les imatges difoses llavors van mostrar els plantígrads devorant amb avidesa les restes d’escombraries acumulades en un abocador local

Un altre os de la mateixa espècie va ser albirat a l’abril a la població de Tilichiki, al nord de la península de Kamtxatka , l’Orient Llunyà rus. Havia viatjat més de 700 quilòmetres des del districte autònom veí de Txukotka, a sobre d’una fina llenca de gel que navegava pel mar de Barentsz. “Està exhaust i no és agressiu; els locals l’alimenten amb peix”, va declarar llavors a la cadena CNN Alina Okulova, una de les autores de les fotos i vídeos.

Una altra imatge de l’os. / Irina Yarinskaya / Zapolyarnaya Pravda

Reducció del gel

La reducció de la capa de gel als mars i oceans àrtics és el responsable d’aquest canvi en el comportament dels ossos polars. El professor Ian Stirling, de la universitat d’Alberta, ha declarat a ‘The Verge’, una pàgina web multimèdia nord-americana sobre temes tecnològics, que els plantígrads s’alimenten de foques i que per caçar-les necessiten el gel. “Aquest any no s’ha format” capa de gel a la zona occidental de Nova Terra i no poden caçar com en anys anteriors, ha constatat. “L’escalfament global és el que està empenyent els ossos a terra ferma a l’oest de l’arxipèlag”, ha destacat, abans de fer una advertència: “El que estem veient a Nova Terra és un presagi del futur”.

Notícies relacionades