ALARMA MUNDIAL

L'epidèmia animal més gran mata a Àsia milions de porcs

La grip porcina africana s'estén des de la Xina a la resta del continent sense que cap mesura la freni

Els preus de la carn han pujat un 70% en uns territoris on és un element bàsic de la dieta

zentauroepp48597647 peste procina china190616181418

zentauroepp48597647 peste procina china190616181418 / STR

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’any del porc a la Xina ha portat una apocalipsi porcina. La grip porcina africana (ASF, per les seves sigles angleses) ha segat la vida de milions de porcs a Àsia i s’està convertint en l’epidèmia animal més gran de la història sense que el sacrifici de baconades i altres desesperades mesures puguin embridar-la. No s’intueix un final proper ni es descarta un contagi global que dispari els preus.  

L’anomenen l’Ebola dels porcs i la bona notícia és que els humans en som immunes. Les altres coses són inquietants. La seva mortalitat frega el 100% en els porcs, que sucumbeixen per les hemorràgies internes. L’absència de vacuna i tractament empeny al sacrifici indiscriminat. Pocs virus mostren una transmissió més àgil i una resistència tan numantina. Sobreviu més de cent dies en la carn congelada i aguanta durant setmanes en tota mena d’objectes, des de roba a vehicles, i cobreix llargues distàncies en poques hores. I epidèmies amb epicentre a Àsia com el SARS ja ens van ensenyar que els virus no entenen de fronteres.

Va començar a l’agost

El primer cas va ser detectat l’agost passat en una granja de la província del nord de Liaoning. Les autoritats xineses van matar un miler de porcs i van declarar resolta la crisi. Dues setmanes després s’informava del segon cas a la província central de Henan, a més de 2.000 quilòmetres a l’oest. Des d’aleshores s’ha estès per tot el país i creuat al Vietnam, Cambodja, Corea del Nord, Mongòlia i Hong Kong. Es tem que Laos, Tailàndia, les Filipines i Birmània seran els següents. Tots els governs estan en alerta.

“La Xina, Cambodja, el Vietnam i Corea del Nord són incapaços de controlar l’epidèmia i és molt probable que s’estengui a la resta d’Àsia i més enllà”, revela Dirk Pfeiffer, expert en epidèmies animals de la City University de Hong Kong. A curt i mitjà termini, continua, el més realista no és erradicar-la sinó “aprendre a conviure amb el virus endèmic en diversos països de la regió”. “No podem continuar destruint tants porcs, aquesta mesura per si sola no controlarà la malaltia”, afirma.

Corea del Sud, el Japó i Taiwan escanegen els viatgers als seus aeroports buscant salsitxes i altres productes porcins i han elevat les multes (en el cas sud-coreà superen els 7.000 euros) per contraban. Tòquio, a més, compta amb gossos per ensumar els equipatges. Però el control en països menys desenvolupats és més complex. La falta de compensacions a ramaders pels sacrificis incentiva el silenci davant del contagi i canalitza els animals malalts o morts cap al mercat negre.

Sense precedents

“El problema és que no tenim precedents d’una situació així, perquè no hi ha cap altra part del món que tingui tants porcs en unes baixes condicions de bioseguretat i en un espai geogràfic tan gran [...] ¿Com controles el contagi sense ni tan sols una vacuna?”, assenyala Pfeiffer.

Les conseqüències socials i econòmiques a la Xina són dramàtiques. La seva indústria porcina mou 128 mil milions de dòlars i, amb 700 milions de porcs, concentra la meitat de la producció global. Pequín ha confirmat el sacrifici d’un milió per l’ASF, però els experts calculen que a final d’any podrien arribar als 200 milions. Aquest 30% de pèrdues equival a tota la producció europea. Els consumidors ja senten la crisi a les seves butxaques i, segons el Ministeri d’Agricultura i Assumptes Rurals, el seu preu haurà pujat un 70% a final d’any. En té prou amb un cop d’ull a qualsevol menú per comprovar la ubiqüitat del porc en la seva dieta.

Notícies relacionades

L’ASF va passar el gener des de la Xina al nord del Vietnam i en sis mesos ja s’ha estès per 48 de les seves 63 províncies. Els esforços de Hanoi no han sigut escassos ni tebis. Ha matat dos milions de porcs, el 6% de la seva producció anual, i mobilitzat a la policia i l’Exèrcit. El porc suposa el 75 % de la carn consumida pels vietnamites i dona feina a bona part del sector ramader. “Mai el Vietnam ni el món s’han enfrontat a una epidèmia tan perillosa, complexa i cara”, ha alertat el seu Ministeri d’Agricultura.

Augment mundial de preus

Els preus globals del porc han augmentat ja un 40%. L’impacte econòmic s’encomanarà al pollastre, els ous o qualsevol alternativa proteínica que elegeixin els consumidors, assenyala Even Pay, analista d’agricultura de China Policy. Però la crisi ajudarà els països que subministren porc a la Xina perquè augmentarà la demanda i el preu, continua. “Això inclouEspanya i Alemanya, dos dels principals exportadors. També el Canadà, Austràlia i el Brasil, que li venen vedella i pollastre. A llarg termini, l’increment de la demanda de carn pot desembocar en un mercat més divers, amb més competidors”, pronostica.

Temes:

Àsia