MEDICAMENT POLÈMIC

Admesa la primera demanda contra Sanofi pel Depakine

Un jutge de Madrid investigarà les malformacions i casos d'autisme atribuïts al consum del fàrmac durant l'embaràs

zentauroepp48520915 file photo  the sanofi logo at the viva tech start up and te190613160924

zentauroepp48520915 file photo the sanofi logo at the viva tech start up and te190613160924 / Charles Platiau

2
Es llegeix en minuts
Efe

 Un jutjat madrileny ha admès a tràmit la primera demanda presentada per quatre famílies contra Sanofi, a qui acusen de no informar del risc del consum d’un fàrmac, amb àcid valproic, al qual s’atribueixen malformacions i autisme en nens les mares dels quals el van prendre durant l’embaràs.

Ha sigut el Jutjat de Primera Instància número 97 de Madrid el que ha admès la demanda, presentada el 4 d’abril passat per les quatre famílies, que quantifiquen els danys d’aquest fàrmac, un antiepilèptic anomenat Depakine, en un total de 5,19 milions d’euros.

Segons l’Associació de Víctimes per Síndrome d’Àcid Valproic (Avisav), els quatre nens van néixer entre els anys 2002 i 2007 tot i que no ha sigut fins a “dates recents” quan han sigut diagnosticats per la síndrome fetal per valproat.

La demanda es basa, tal com explica l’Avisav en un comunicat, que Depakine és un producte “defectuós” perquè la farmacèutica no va informar “prou” ni les mares ni els metges del risc de provocar “múltiples malformacions” i Trastorn de l’Espectre Autista (TEIA).

L’associació assegura que a França i als Estats Units ja s’han produït les primeres sentències condemnatòries per aquestes causes.

El fàrmac, el principi actiu del qual és el valproat de sodi, està indicat per al tractament del’epilèpsia i del trastorn bipolar i es comercialitza des de 1980, però fins a 2015 la farmacèutica no va advertir de les contraindicacions en l’embaràs, malgrat que existien estudis que confirmaven la relació amb malformacions en els fills, segons va dir en el seu moment l’advocat de les famílies, Ignacio Martínez.

Sanofi assegura haver informat

Per la seva banda, Sanofi, en un comunicat assegura ser conscient de la difícil situació que han d’afrontar les famílies amb nens que pateixen malalties que poden estar relacionades amb els tractaments antiepilèptics que reben les seves mares.

No obstant, afirma que ha recordat “de forma sistemàtica” a les pacients “a través del document informatiu” que havien de parlar amb el seu metge en cas d’embaràs o si desitjaven quedar-se embarassades perquè el professional actués “en conseqüència a la informació que es donava als documents informatius”.

Explica que, com a companyia farmacèutica, el seu paper consisteix a facilitar, tant als professionals sanitaris com als pacients, els documents informatius conformes amb l’estat dels coneixements científics i de la normativa.

“A mesura que s’han anat incrementant els coneixements científics sobre els riscos relacionats amb l’ús de valproat sòdic, especialment durant l’embaràs, Sanofi ha mostrat transparència i col·laboració amb les administracions sanitàries per actualitzar la informació mèdica destinada a metges i pacients”, afirma el laboratori.

Notícies relacionades

En el comunicat, Sanofi admet que “els tractaments eficaços tenen riscos i beneficis i l’administració de qualsevol medicament mai està exempta de riscos”.

Però insisteix que porta proporcionant informació sobre el risc de malformacions al fetus des de començaments de la dècada dels 80 i ha compartit amb les autoritats sanitàries espanyoles les dades rellevants sobre la incidència de retards en el desenvolupament neurològic en els nens exposats al valproat sòdic durant l’embaràs.