Estudi sobre violència masclista

Més de la meitat de les dones marroquines han patit maltractament

Menys d'un 30% de les víctimes ha parlat amb una persona o una institució sobre la seva situació

zentauroepp46329846 musulmana190611090346

zentauroepp46329846 musulmana190611090346 / FADEL SENNA

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Almenys el 54,4% de les dones al Marroc, que representen milions en un país amb una població d’al voltant de 35 milions de persones, ha sigut víctimes de violència alguna vegada en la seva vida, segons un estudi publicat al maig pel Ministeri de Solidaritat, Família i Desenvolupament Social.

Segons l’estudi, les dones entre 25 i 29 anys són les més vulnerables i només el 28,2% de les dones maltractades han parlat amb una persona o una institució sobre la seva situació i només el 6,6% han portat el seu cas davant de la Justícia.

Amb imatges de cicatrius i blaus, Fatna Ben Ghala va buscar ajuda en un centre d’assessorament per a dones en un barri pobre a prop de la capital marroquina, Rabat, després que ella i la seva mare patissin violència d’un familiar.

Ben Ghala afirma que va ser remesa al centre d’assessorament d’Araafa després que anés a l’hospital per buscar tractament per a les seves lesions.

"Vivim sota l’opressió i vivim en el dolor. El cop que vaig rebre al cap em va afectar la visió", ha indicat Ben Ghala, que no va identificar el parent que, segons ella, l’havia agredit.

El centre d’Araafa només pot ajudar una petita part de les dones que diuen que han sigut abusades. El 2018 va oferir assessorament a 146 dones sotmeses a tota mena de violència i abús. El Marroc té desenes de centres d’aquest tipus a tot el país.

"Vaig tenir un avortament espontani a causa de la pallissa i les pressions mentals que estava suportant", ha detallat la Raja, una aturada de 19 anys, que afirma que el seu marit va ser violent i que ara viu amb els seus pares. "No puc entendre per què va passar", ha asseverat.

Sense veure els seus fills

La Charifa, de 26 anys, ha assegurat a Reuters que va ser colpejada pel seu marit, que la va llançar de casa i li va impedir veure els seus fills de 7 i 6 anys.

"Ara viu amb el meu pare i no tinc manera d’estar amb els meus fills que ni tan sols estan inscrits en el registre familiar i, per tant, no poden assistir a l’escola com altres nens", ha afegit.

Ben Ghala, la Raja i la Charifa haurien d’oferir més proves i portar testimonis als tribunals perquè els culpables siguin enjudiciats. No obstant, és molt difícil portar testimonis en casos de violència domèstica.

El Marroc va adoptar una llei el setembre del 2018 que penalitza la violència masclista i diversos tipus d’assetjament verbal però es necessita fer molt per reduir els requisits de proves".

Notícies relacionades

La ministra de Solidaritat, Família i Desenvolupament Social, Bassima Hakkaoui, va assenyalar diumenge en un canal de televisió que la llei que penalitza la violència contra les dones ha encoratjat més víctimes a denunciar i demandar els seus agressors.

"Diverses persones van ser acusades en virtut d’aquesta llei", va indicar. No obstant va recalcar que la taxa de violència contra les dones és "aterridora" i va afegir que qüestiona el paper de l’educació i la llei.