Aprovada al març

Ensenyament rectifica i deixa sense efecte la resolució de l'FP després de les protestes

El departament vol "concertar" amb els sindicats i les patronals el nou model català

Una jove aprenent de formació professional, a la Seat.

Una jove aprenent de formació professional, a la Seat. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Departamentd’Ensenyament de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts que deixa sense efecte la resolució de la Formació Professional Dual per al pròxim curs 2019-2020 que va aprovar al març i que ha provocat protestes de CCOO, la UGT i altres sindicats del sector.

En un comunicat, Ensenyament aposta ara per "concertar" amb els sindicats i les patronals més representatius el model català de l’FP Dual, tal com recull la llei 10/2015 de formació i qualificació professionals.

El març passat, Ensenyament va presentar una resolució sobre l’organització de l’FP Dual que apostava per incrementar les hores d’estada a l’empresa i millorar les condicions retributives dels estudiants, entre d’altres aspectes.

Hores lectives

Els sindicats han denunciat des d’aleshores que, a través d’unes orientacions enviades als centres els dies 30 i 31 de maig, Ensenyament pretenia que s’apliquessin uns canvis curriculars que es tradueixen en menys hores lectives per a cada mòdul professional del pròxim curs.

Per això, els sindicats havien demanat que el departament retirés les orientacions i qualsevol modificació curricular no consensuada amb les organitzacions que representen els professionals de l’FP pública i privada. 

Aquest dimarts, el departament ha fet marxa enrere en el seu projecte inicial i ha informat que deixa sense efecte la resolució i recobra per al pròxim curs 2019-2020 la vigència de l’anterior, i per això es mantindrà la mateixa organització i contingut curricular.

A més, Ensenyament i també el departament de Treball, Afers Socials i Famílies preveuen obrir converses amb els sindicats i les patronals, en virtut del V Acord Interprofessional de Catalunya (2018-2020).

La inserció laboral

El Departament d’Ensenyament espera que la concertació de la nova FP dual permeti un nou model que pugui ser efectiu en el curs 2020-2021.

Segons dades del departament, aquesta mena d’oferta formativa amb pràctiques en empreses ha afavorit una "notable inserció laboral dels joves que finalitzen els estudis d’FP inicial: el 54,46% dels graduats en cicles treballen nou mesos després d’haver finalitzat els seus estudis".

Notícies relacionades

Un altre 35,71% continua estudiant (un 15,48 % combina estudis i treballa) i un 9,83 % està a l'atur.

També reconeix que els índexs d’abandonament d’estudis són "preocupants, especialment en els cicles mitjans, que arriben al 40 %" dels estudiants, mentre que en els superiors són del 20 %".