VISTIPLAU NECESSARI DE ROMA

El Vaticà encara no ha autoritzat el protocol antipederàstia dels bisbes espanyols

"No és un objectiu insuperable afrontar aquest problema", assegura el secretari general de la Conferència Episcopal, que defensa el celibat dels religiosos

undefined45996645 graf4444  madrid  espa a   23 11 2018   el nuevo secretario 190605135644

undefined45996645 graf4444 madrid espa a 23 11 2018 el nuevo secretario 190605135644 / FERNANDO ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes d’abril passat, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va anunciar l’aprovació d’un protocol general per aturar els abusos a menors en el si de l’Església. El secretari general dels bisbes, Luis Argüello, va explicar en el seu dia que per posar-lo en marxa era necessari que el Vaticà hi donés el seu vistiplau. Aquesta autorització prèvia de la Santa Seu encara no ha arribat, segons ha explicat Argüello avui a Madrid durant una trobada amb els mitjans convocada per Nueva Economía Fórum.

“No és un objectiu insuperable afrontar aquest problema. Hem de fer tot el possible en la prevenció i en la formació. L’Església espanyola està fent un esforç molt gran. Encara no hem rebut el permís del Vaticà per a la norma general a Espanya”, ha detallat el responsable de la CEE.

Cursos per denunciar

Una vegada que Roma atorgui la vènia al protocol espanyol, aquest entrarà en vigor. Serà públic i permetrà l’obertura de cursos per a tots aquells que hagin patit abusos (en el present o en el passat) puguin denunciar-los. Fins ara, la CEE no tenia jurisdicció per entrar en cada congregació o en cada escola religiosa per investigar les denúncies. A partir d’aquest decret, sí. Malgrat tot, Argüello sempre ha defensat que les víctimes de pederàstia en mans de clergues són una minoria i que es produeixen acusacions falses (en un número petit) que minen la reputació del religiós imputat.

Notícies relacionades

És de suposar que el Vaticà, efectivament, emetrà la seva aprovació ben aviat, ja que el Papa va firmar fa poc més d’un mes una norma en la qual s’obliga a denunciar qualsevol presumpte abús sexual o de poder per part d’un clergue. El document estableix el procediment a seguir a les diòcesis i exigeix celeritat en les investigacions preliminars. A més, exigeix a totes les diòcesis del món la creació abans de juny del 2020 d’un sistema accessible a qualsevol que vulgui posar una denúncia, així com la total protecció i assistència als denunciants.

Preguntat sobre el celibat al qual se sotmeten els religiosos, Argüello el va defensar i va oferir la seva opinió personal: “En l’actual moment d’evangelització i de confusió antropològica, és singularment oportú que l’Església mantingui la vinculació entre l’amor celibatari i el ministeri ordenat”.

Temes:

Pederàstia