INICIATIVA PER PRESSIONAR GOVERNS I GRANS SUPERFÍCIES

Els ecologistes demanen als consumidors un boicot al plàstic en supermercats

La campanya, que comença avui i acabarà divendres, neix amb l'objectiu de ser un repte viral per "salvar el planeta"

zentauroepp42367584 barcelona  02 03 2018    sociedad    verduras  protegidas po190412175453

zentauroepp42367584 barcelona 02 03 2018 sociedad verduras protegidas po190412175453 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Sis alls pelats. Una mandarina. Una albergínia. Un plàtan. Una poma. Quatre tomàquets. Mitja papaia. Sis rodanxes de pinya... Els supermercats estan –literalment– presos pels plàstics d’un sol ús. Els consumidors s’estan acostumant a comprar molta fruita i verdura absurdament envasada (també la que procedeix de cultius ecològics). Els activistes a favor del medi ambient han dit prou. Zero Waste (Zero Escombraries) ha emprès aquesta setmana a Espanya una iniciativa per “pressionar Governs i grans superfícies”. Avalada per Greenpeace i altres organitzacions ecologistes, la campanya convida el ciutadà a fer un boicot als aliments embolicats en plàstic, un autèntic "disbarat". A l’espera de veure què passa als supermercats, el vídeo ja crema per les xarxes socials. Ha sigut tuitejat per grans noms del cine i la cultura, com Juan A. Bayona. “És un repte viral per salvar el planeta”, afirmen fonts de Zero Waste.

 

No és la primera vegada que els ecologistes animen els consumidors a adonar-se de la quantitat de plàstic innecessari que inunda les seves compres. En els últims mesos, membres de diverses organitzacions han anat a comprar a grans superfícies i han convocat els mitjans de comunicació perquè les seves càmeres reflectissin la quantitat de plàstic i safates innecessàries i absurdes que emboliquen molts productes. Ara el repte és més gran, ja que la crida és global, es fa a tot Espanya i durarà una setmana. L’objectiu és que els compradors demostrin el seu poder i deixin de ser “activistes de sofà”.

Parar la contaminació

Si del 3 al 9 de juny es deixen de comprar productes envasats, la ciutadania mostraria als supermercats i les marques “que no volem contribuir a la contaminació per plàstics”, explica Alba García, responsable de la campanya de plàstics a Greenpeace Espanya. “Estem cansats d’escoltar els supermercats dir que no eliminen plàstics perquè els seus clients així ho demanen. Els demostrarem que això no pot continuar així. Quan realment ets conscient de la quantitat d’envasos de plàstics que compres i llances cada setmana i el que això significa per als nostres mars i el medi ambient és com entrar en el Matrix dels plàstics d’un sol ús.

La responsable de Greenpeace anima els ciutadans a secundar la campanya. I dona un parell d’idees: planificar les compres i anar a establiments on venguin llegums i fruites a granel, així com anar al nostre supermercat de referència amb el nostre propi envàs reutilitzable si volem, per exemple, comprar carn o embotit al tall (una cosa que, de fet, es comença a veure tímidament en alguns supermercats urbans).

Notícies relacionades

“¿I si modifiquem aquest hàbit per sempre? ¿I si ho fan milions de persones? Estaríem davant del final real de la contaminació per plàstics?”, conclou García.

¿És tan greu el problema dels plàstics? Sí. El Mediterrani, que només conté l’1% de les aigües del món, concentra el 7% dels microplàstics del planeta. Els experts calculen que a tot l’oceà floten al voltant de 268.000 tones de plàstic. Són dades extretes del llibre ‘Vivir sin plástico’ (Zenith), escrit per Patricia Reina Toresano i Fernando Gómez Soria, una parella resident a Madrid que el 2015 va decidir fer un canvi dràstic a la seva vida a l’optar pel "minimalisme residual" deixant de consumir plàstic.