SENTÈNCIA A BARCELONA

Una empresa ha d'indemnitzar la vídua d'un obrer afectat per amiant

La sentència assenyala que Roca Sanitarios "no ha fet res" per protegir d'aquest risc els seus treballadors

jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Barcelona ha condemnat l’empresa Roca Sanitarios a indemnitzar amb 556.205 euros la vídua d’un treballador de la seva fàbrica de Gavà, que va morir el 2017, per ser la responsable de la seva situació de gran invalidesa provocada per la inhalació de fibres d’amiant. L’afectat va prestar els seus serveis a les instal·lacions de la companyia entre els anys 1970 i 1989, període durant el qual, segons acredita la sentència, es va utilitzar aquest material en la fabricació de components d’aixeteria i, especialment, en la producció de sabates de fre per a la indústria ferroviària. 

La resolució dictada pel titular del Jutjat Social número 25 de Barcelona, Domingo A. Sánchez, fonamenta les seves conclusions en un “clar i contundent” informe de la Inspecció de Treball que estableix que Roca Sanitarios “no ha fet res per evitar el risc per amiant que existia a la planta de Gavà”. El dictamen de la inspecció destaca que la firma no va prendre “cap mesura preventiva per a la protecció dels treballadors davant el risc d’exposició a l’amiant”. El jutge precisa que existeixen “múltiples sentències” que “ningú nega” i que afirmen que en Roca hi havia pols d’amiant que afectava els empleats.

Una malaltia professional

Notícies relacionades

L’afectat tenia reconeguda des del 1995 una incapacitat permanent absoluta per patir silicosi pulmonar amb severa insuficiència ventilatòria. Aquest diagnòstic es va ampliar quan el 2017 se li va detectar una mesotelioma pleural, una malaltia adquirida per l’exposició contínua a l’amiant. L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va revisar llavors el seu grau de discapacitat i li va reconèixer la situació de gran invalidesa (necessita permanent ajuda de tercers per a qualsevol activitat quotidiana) derivada d’una malaltia professional, que va ser la causa de la seva mort. La decisió judicial recorda, a més, que la víctima no tenia factors de risc greus per contreure la malaltia.

L’empresa condemnada va fer servir juntes d’amiant per a peces d’aixeteria fins, almenys, al 2004, transcorreguts quatre anys des de la prohibició de l’amiant a la Unió Europea i quan feia dos anys que havia expirat la moratòria per cessar aquest material que es va concedir a l’Estat espanyol a petició del Govern de José María Aznar, segons destaca el Col·lecitu Ronda, que ha defensat els interessos de la família del treballador afectat.