L'alerta per la precarietat financera s'estén a tota la universitat pública

L'associació catalana ACUP exigeix una revisió del model de finançament

zentauroepp43718692 barcelona  barcelones  12 06 2018 sociedad    pruebas de acc190603181810

zentauroepp43718692 barcelona barcelones 12 06 2018 sociedad pruebas de acc190603181810 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha alertat aquest dilluns de la "greu situació financera" de les universitats públiques catalanes, ha reclamat una revisió del model de finançament i ha demanat a la Generalitat decisions reals i efectives. Quatre dies després que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alertés que la institució està en una "situació límit", l’ACUP ha assenyalat que el model de finançament de les universitats públiques és un llast per al futur del sistema i que és necessari finalitzar el procés de revisió iniciat el 2017.

L’entitat, que agrupa les set universitats públiques catalanes, ha assenyalat que, malgrat les restriccions pressupostàries que han patit, tots els governs universitaris han assumit la seva responsabilitat i han garantit l’equilibri pressupostari, i ha remarcat que el finançament actual és inferior al de fa una dècada: "Cosa que és insostenible". Ha remarcat que amb un finançament adequat les universitats podrien mantenir i enfortir la seva qualitat i el seu prestigi en recerca, docència i transferència de coneixement, i ha ressaltat que els centres volen continuar sent "institucions de referència".

L’ACUP també ha reivindicat el paper de les universitats públiques catalanes per a la construcció d’una societat més justa, democràtica, responsable i socialment compromesa, i ha mostrat el convenciment que l’actual model de finançament "entorpeix aquesta noble missió universitària". Per això, ha reclamat a la Generalitat que prengui "decisions reals i efectives" per a una millora immediata del sistema de finançament públic i ha demanat a la societat que sigui conscient de la situació en la qual es troben les universitats.

Pressupostos prorrogats

La secretaria d’Universitats de la Generalitat ha respost, per la seva banda, amb un altre comunicat, en què explica que l’actual situació financera del Govern català, amb pressupostos prorrogats i un control del finançament autonòmic per part de l’Estat, "dificulta enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita". Aquesta limitació financera, afirma, afecta les universitats públiques, perquè la falta de pressupost actual fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de 72 milions d’euros per millorar el sistema i tampoc la voluntat de destinar 42 milions per eliminar el dèficit estructural.

Notícies relacionades

La posada en marxa del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement té com una de les seves prioritats fixar les bases d’un nou model de finançament d’universitats, que les doti dels recursos necessaris per assegurar la seva suficiència, estabilitat i continuïtat. L’objectiu en el marc d’aquest pacte, segons la Generalitat, és que les polítiques de coneixement del Govern assoleixin a mitjà termini un pressupost de 1.200 milions d’euros anuals, un 0,6% del PIB català.

La Generalitat ha assegurat que té la ferma voluntat de dotar les universitats públiques d’un finançament just com a "motor i punta de llança" de l’economia del coneixement.

Temes:

Universitat