La societat penalitza més el consum femení de drogues

Un estudi amb joves demostra que els estereotips de gènere es perpetuen

Les dones han de ser mesurades en els espais de lleure, si no, se les qüestiona

’BOTELLON’Els experts en addiccions alerten sobre el riscque emborratxar-se es converteixi en l’objectiu d’alguns joves.

’BOTELLON’Els experts en addiccions alerten sobre el riscque emborratxar-se es converteixi en l’objectiu d’alguns joves. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Les noies consumeixen més drogues legals. S’emborratxen, fumen i prenen més hipnosedants, segons han certificat les enquestes des de fa més de 20 anys. No obstant, la societat considera que el consum de tabac, alcohol i altres substàncies il·legals és una conducta“típicament masculina”,on amb prou feines es qüestiona o justifica el comportament dels homes, mentre sí que es penalitza el de les dones.

És una de les conclusions de la investigació ‘Distintas miradas y actitudes, distintos riesgos. Ellas i ellos frente a los consumos de drogas’, realitzada per la FAD –Fundación de Ayuda a la Drogadicción– i finançada per la delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, que de manera pionera posa la mirada en els diferents comportaments dels joves i les joves i els seus pares davant el consum d’estupefaents. Es tracta d’un estudi qualitatiu, en què han participat 50 grups de joves i 20 de progenitors, i els resultats del qual tornen a posar de manifest que els estereotips de gènere perduren i són difícils d’erradicar, també en els ambients de lleure, malgrat l’auge del moviment feminista.

La imatge projectada

Per exemple, els adolescents espanyols, independentment de la seva identitat sexual, comparteixen que fumar tabac i cànnabis i beure alcohol és una part indissoluble de cert tipus de lleure i que aquestes substàncies contribueixen a la diversió i faciliten les trobades i les relacions sexuals. No obstant, les motivacions d’uns i altres, els riscos percebuts o la imatge projectada difereix entre homes i dones.

Així, als joves no se’ls qüestiona o a tot estirar se’ls considera “pesats” quan consumeixen més del que és acceptable socialment, mentre que hi ha una opinió generalitzada que elles “consumeixen per imitar els nois” o per “complaure el nòvio”. A més, s’espera d’elles que siguin responsables i consumeixin amb mesura, en espais propers i sense descontrolar-se. Altrament, se les sanciona i la seva imatge es veu deteriorada. Són “poc femenines” o “busquen el que no toca”, són comentaris habituals.

També els pares exerceixen més control sobre les seves filles que sobre els seus fills, la qual cosa perpetua els estereotips de gènere. Quant als riscos percebuts, els nois temen sobretot ficar-se en baralles i elles ser violades o agredides sexualment.

Més consum de drogues legals

Notícies relacionades

L’enquesta sobre l’ús de drogues en ensenyaments secundaris, Estudes, porta manifestant des de 1994 que les dones consumeixen més drogues legals; mentre que amb les substàncies il·legals com el cànnabis o cocaïna l’ús femení és menor. Respecte al tabac, elles fumen en un percentatge més gran però menys quantitat. Els nois una mitjana de 6,1 cigarrets al dia i les noies 5,5.

Davant els resultats de la investigació, tant la FAD com la delegació del Govern del Pla Nacional sobre Drogues preveuen treballar la prevenció des d’una perspectiva de gènere i establir intervencions diferenciades a l’hora de treballar amb els joves i les seves famílies.