Vulnerabilitat

La Generalitat i Tercer Sector critiquen l'Estat pel repartiment dels fons socials

Catalunya recapta el 25% de la casella social de l'IRPF però només rep el 14% del total, segons la conselleria

Les entitats socials demanen a l'estat un canvi de criteris, que qualifiquen d'"injustos i desproporcionals"

zentauroepp48274695 barcelona  22 05 2019     pol tica     chakir el homrani les190529153253

zentauroepp48274695 barcelona 22 05 2019 pol tica chakir el homrani les190529153253 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enuig de la Generalitat i la Taula d’Entitats del Tercer Sector amb el Govern de Pedro Sánchez. El motiu: el repartiment dels fons socials que es recapten amb la casella social de la declaració de la renda, crucials per finançar projectes de tota mena per als més vulnerables. La Conselleria d’Afers Socials de la Generalitat afirma que més de la meitat dels fons que els catalans donen es dediquen a entitats d’altres comunitats. Les associacions afectades reclamen un canvi en els criteris. 

En la declaració de la renda, els espanyols tenen l’opció de dedicar el 0,7% de l’IRPF destinat a sufragar el treball d’entitats socials. En total, l’any passat l’Estat va aconseguir recaptar 252 milions d’euros, que es repartiran aquest 2019 entre organitzacions de tot Espanya. L’augment va ser d’11 milions d’euros, en comparació amb l’exercici anterior, segons va anunciar fa poques setmanes la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo. 

La clau de la caixa la decideix Madrid

Fa dos anys, després de l’enèsima sentència judicial que donava la raó al Govern català, el PP va acceptar que fossin les comunitats autònomes les que repartissin el 80% dels ingressos al territori. Però la clau de la caixa, els diners que donen els governs autonòmics, la segueix tenint Madrid. 

I això és el que ha fet enfadar el sector social català, i, de passada, la Generalitat. Segons dades d’Afers Socials, els contribuents catalans van aportar el 25% dels fons recaptats a tot l’Estat, però només n’ha rebut el 14%. "Portem cinc anys congelats", ha lamentat el conseller Chakir el Homrani aquest dimecres al Parlament. "Per cinquè any som els que més aportem, i els que en sortim més perjudicats", ha remarcat. El Homrani ha carregat contra Pedro Sánchez. Ha explicat que a l’arribar a la Moncloa els socialistes es van comprometre a revisar els criteris de distribució dels fons recaptats a través de la casella social de la declaració de la renda. Però "han acabat fent el mateix que el PP", ha lamentat.

Notícies relacionades

En un comunicat a la premsa, la Taula d’Entitats del Tercer sector ha acusat la Moncloa de "perjudicar els projectes socials a Catalunya". La seva presidenta, Fracina Alsina, ha assegurat que "el finançament que reben les entitats socials cada any és més precari". Ha acusat el Govern espanyol d’aplicar criteris "injustos" que "no respecten el compromís ni la confiança" dels ciutadans catalans quan marquen la casella social.

No obstant, la Taula del Tercer Sector també mostra la seva preocupació amb la forma com està treballant la Generalitat a l’hora de decidir on aniran els diners. "Només estan finançant projectes per a les emergències socials" i diuen que estan preocupats per les iniciatives que fa anys que funcionen i s’han quedat sense finançament públic, per la qual cosa la seva continuïtat "està en risc". 

Temes:

Pobresa