A Madrid

La Policia assesta el cop més gran contra l'extracció de cocaïna a Espanya

Un dels laboratoris desmantellats tenia capacitat per extreure i produir 500 quilos de cocaïna al mes

kuga-laboratorio-editado / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa de laboratoris clandestins i ha frustrat un sistema de camuflatge de cocaïna en plàstics indetectable a qualsevol duana, una operació que ha suposat el copmés gran contra les infraestructures per a la manipulació i extracció de cocaïna a Espanya.

L’organització desmantellada, segons ha informat la Policia en una nota de premsa, estava formada per dotze membres, tots ells detinguts.

Els capitostos eren els avis i els pares d’una mateixa família i comptaven amb tres laboratoris situats a Madrid (Valdemorillo i Villaviciosa de Odón) i Toledo (el Viso de San Juan) on realitzaven les operacions de narcotràfic. Un d’ells tenia capacitat per extreure i produir 500 quilos de cocaïna al mes.

Entre els detalls que han transcendit d’aquesta operació policial destaca el trasllat exprés des de Colòmbia de tres especialistes en l’extracció de l’estupefaent que van estar ‘treballant’ durant deu dies sense sortir del laboratori.

En l’operació han sigut intervinguts 30 quilos de pasta base de cocaïna, un quilo de clorhidrat de cocaïna, 600 quilos de pèl·lets impregnats en cocaïna, 3.000 litres de productes i tot l’utillatge necessari per a la seva manipulació, com premses hidràuliques, motllos i paper assecant.

Llarga investigació

La investigació es va iniciar a finals de l’any passat, quan els agents, mentre vigilaven una altra organització, van detectar la presència d’uns individus manipulant garrafes

La seva actitud sospitosa va fer que la Policia comencés a investigar-los, després de la qual cosa va comprovar que estaven traslladant garrafes de productes químics dels que es fan servir per al’extracció de cocaïna.

Després d’identificar els individus, es va localitzar un primer laboratori al Viso de San Juan (Toledo) i, posteriorment, es va aconseguir identificar el capitost de l’organització: un home d’origen colombià assentat en un xalet de luxe a la localitat madrilenya de Villaviciosa de Odón.

Això va permetre conèixer que el grup criminal es trobava a l’espera de rebre un contenidor a l’interior del qual hi havia impregnat l’estupefaent. 

Una vegada localitzat, es va comprovar que l’organització va derivar part de la càrrega fins a una nau d’Alcorcón, on van separar la part que contenia la substància per traslladar-la a un xalet aïllat al municipi de Valdemorillo (Madrid).

Una dotzena de detencions

A aquesta vivenda s’havien traslladat els tres colombians especialistes en extracció de l’estupefaent.

Quan estaven a punt de finalitzar la seva comesa després de 10 dies sense sortir del laboratori, els agents van intervenir i van dur a terme les 12 detencions i 11 registres, "amb la qual cosa es va aconseguir desarticular plenament l’organització".

La Policia assenyala que els tres laboratoris desarticulats tenien la capacitat de "satisfer qualsevol tipus d’operació de narcotràfic que se’ls plantegés" i destaca el que estava ubicat a Valdemorillo, que tenia una capacitat per extreure i produir 500 quilos de cocaïna al mes. 

Notícies relacionades

Un altre dels centres es trobava al Viso de San Juan i estava destinat a produccions intermèdies de 50 a 100 quilos, i l’últim a Villaviciosa de Odón destinat al tall i manipulació de quantitats inferiors a 10 quilos.

A més, la Policia va localitzar una nau a nom de l’organització on emmagatzemaven prop de 2.000 sacs amb el mateix material.