Buch i els Bombers superen "aigües tèrboles" abans dels focs d'estiu

La Conselleria d'Interior i els sindicats firmen el primer acord laboral des del 2006

Compromís de més funcionaris, més camions i més material, que encara no es noten, als parcs

zentauroepp48303944 bombers buch190524130331

zentauroepp48303944 bombers buch190524130331 / Pol Sola

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La "novetat" és que s’acosta la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest 2019 "sense les aigües tèrboles" que hi ha hagut els últims anys entre els Bombers de la Generalitat i  la Conselleria d’Interior. L’expressió és del cap del cos d’emergències, David Borrell, i resumeix l’alleujament de la cúpula dels Bombers després d’un conflicte laboral llarg, amb una vaga que ha tancat parcs per tot el territori. L’afartament s’ha desbordat entre els funcionaris perquè no hi ha bombers, perquè els camions són tan vells que suposen un risc per a ells, perquè els parcs cauen a trossos i perquè la falta de material ha arribat a ser tan absurda que hi havia dotacions sense mangueres. Aquest divendres els sindicats i la conselleria han firmat un acord que intentarà pacificar el cos. 

La pipa de la pau que han fumat el conseller Buch, la cúpula de Bombers i els sindicats, no obstant, no ha estat exempta de desconfiança, sobretot d’aquests últims, que remarquen que la situació dels parcs continua sent precària. El problema, admeten totes les parts, és que l’abandonament havia sigut tal que ara serà necessari temps per revertir-lo. 

En els últims mesos, la conselleria ja ha licitat 92 nous camions –per valor de 40 milions d’euros–, està a un pas de fer-ho amb gairebé 300 vehicles lleugers i assegura que ha invertit en les necessitats més apressants de material. D’altra banda, i aquest era el problema central, aquest estiu s’incorporen 150 nous bombers i ja han convocat les oposicions per a 250 funcionarismés. Buch ha assegurat que hi haurà tres promocions més de 250 cada una en els pròxims tres anys, quan també està previst que es jubilin 700 bombers. L’objectiu final, si es compleixen les promeses, és que el cos s’acosti a la xifra de 3.000 efectius a tot Catalunya. Actualment són 2.300. Si no es compleixen les promeses, els Bombers podrien quedar-se literalment als ossos

L’acord té la rúbrica de tots els sindicats (UGT, IAC-CATAC, CSIF i Intersindical-CSC) tret de CCOO, tot i que la UGT ha rebutjat la fotografia i comparèixer públicament al detectar en l’acte de presentació del pacte una intenció "electoral" a 48 hores de les eleccions municipals. El contracte segellat neix d’un preacord que ha comptat amb el suport del 70% dels bombers que van votar la consulta interna, és el primer que es rubrica des del 2006 i el govern català l’aprovarà el pròxim dimarts. Per a Buch és "realista". Per als sindicats signants és de "mínims". 

En una sala amb les fotografies del president català Quim Torra i l’expresident Carles Puigdemont, Buch ha ressaltat que es tracta del tercer acord assolit entre la Generalitat i els sindicats de bombers en els últims vint anys –l’últim va ser en el període 2006 i 2008– i que atén reivindicacions plantejades al llarg de l’última dècada. L’acord, vigent fins al 2022, compromet aspectes ja coneguts com la convocatòria de mil places de bombers en els pròxims quatre anys i també preveu reduir la jornada anual de les 1.688 hores per al 2019 i el 2020 fins a les 1.664 el 2021 i 1.640 el 2022.

Buch ha justificat que s’hagi firmat avui l’acord, l’últim dia de la campanya electoral de les municipals del 26-M, perquè es pugui aprovar en la reunió del Govern del pròxim dimarts i entrar en vigor a partir de l’1 de juny, tal com es va comprometre davant de la taula negociadora.

El conseller ha reconegut que no és l’acord que haurien desitjat les parts, tot i que sí que és "realista" i "satisfactori" tenint en compte les estretors econòmiques, i ha destacat que la Generalitat ha assumit el compromís que si la situació econòmica millora hi haurà un progrés positiu en les condicions dels bombers.

Notícies relacionades

Buch ha tingut unes paraules de record per al seu antecessor, Quim Forn, actualment en presó preventiva mentre és jutjat per rebel·lió en el judici a la cúpula del procés al Tribunal Suprem: "Ell també hauria firmat aquest acord, però no va tenir temps".

Des del sindicat IAC-CATAC, el seu portaveu Manel Titos ha indicat que es tracta d’un acord "de mínims i transitori", mentre David Hereu, de la Intersindical-CSC, també ha assenyalat que és un pacte de "mínims" i que arriba "tard", i per això s’haurà d’anar millorant quan es vagi implementant. Per a Titos "l’èxit d’aquest acord depèn en gran part de l’aprovació d’uns nous pressupostos que permetin donar al ciutadà el servei que es mereix".

Temes:

Miquel Buch