Una estafa cruel

Detinguts uns falsos advocats que estafaven persones grans a Catalunya | Vídeo

Reclamaven sumes de diners elevades o joies per alliberar els seus fills, suposadament detinguts a la comissaria

190522-ex-cas-reixa-fals-advocat / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos han arrestat dos dels membres d’un grup criminal que es dedicaven a estafar persones d’edat avançada fent-se passar per advocats i reclamant elevades sumes de diners o joies per alliberar els seus fills, suposadament detinguts a comissaria per haver causat un accident de trànsit.

La investigació es va iniciar a començaments del mes de desembre del 2018 arran de la detecció de diverses estafes a persones grans que seguien una mateixa metodologia: la víctima rebia una trucada dels estafadors, que es feien passar per advocats o policies i els alertaven que el seu fill o filla estava detingut per un delicte greu a comissaria. Els deien que el seu fill havia causat un accident de trànsit greu.

S’aprofitaven de l’estat de nerviosisme de la víctima, habitualment d’edat avançada, per apressar a pagar una fiança elevada. Demanaven sumes elevades de diners o joies per satisfer-la amb el pretext que, si no ho feien, el seu fill podia entrar a la presó de manera immediata. 

En aquest sentit els estafadors jugaven amb el factor emocional i amb el fet que la víctima fos una persona gran. 

Tècniques per donar credibilitat

Una de les tècniques que utilitzaven per donar veracitat era dir-los que podien trucar al 0092 –afegint un zero a l’antic número d’emergències. Llavors, quan la víctima trucava a aquest número qui contestava era l’estafador que els havia trucat uns minuts abans i els confirmava la informació que ell mateix els havia donat.

En aquest moment reiterava la necessitat de satisfer el pagament davant la imminent entrada a la presó del seu fill si no ho feien. S’inventaven el nom d’un advocat fictici a qui havien de donar els diners o les joies que havien demanat en concepte de fiança. 

Triaven una ciutat i hi anaven sempre amb un vehicle llogat. La franja horària en la qual actuaven se situava entre les 9.00 h i les 14.00 h. D’aquesta manera s’asseguraven que els familiars de les víctimes estaven treballant, a part que és l’horari en el qual les entitats bancàries tenen obertes les seves oficines. Llavors feien diverses trucades aleatòries a persones de les pàgines blanques per abordar el màxim de víctimes possibles. 

Gran mobilitat

La investigació ha posat de relleu que el grup tenia una gran mobilitat geogràfica i que cometien les estafes en diferents localitats catalanes en una primer etapa. Posteriorment, el seu recorregut territorial incloïa altres punts d’Espanya. De fet, en la part final de la investigació havien operat en municipis del País Basc, Cantàbria i Aragó.

 

El dia 11 de maig es va dur a terme l’operació policial als domicilis dels dos principals investigats, a Barcelona i a Platja d’Aro. A més d’arrestar els dos estafadors, els agents van localitzar 1.350 euros en efectiu, joies d’algunes víctimes, un ordinador portàtil, terminals de telèfons mòbils i diverses targetes SIM, a més de roba utilitzada per la persona que interactuava amb les víctimes, documentació diversa i el cotxe que utilitzaven habitualment per a la comissió de les estafes.

Notícies relacionades

 

Els arrestats van passar a disposició judicial el 13 de maig i el jutge va decretar presó provisional per tots dos. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.