«Situació insostenible» als centres de menors segons les entitats socials

Les principals federacions que sostenen el sistema de protecció avisen que estan «al límit»

Demanen recursos de forma immediata. Es calcula que el Govern els deu uns 50 milions d'euros

zentauroepp44908777 graf6336 tarifa  c diz  05 09 2018   47 personas de origen m190411182903

zentauroepp44908777 graf6336 tarifa c diz 05 09 2018 47 personas de origen m190411182903 / A Carrasco Ragel

2
Es llegeix en minuts

La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA), la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) i la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) carreguen avui contra la política d’acollida de la Generalitat després de mesos d’impagaments en el sistema de protecció a la infància. En un comunicat a la premsa, alerten que la infància en risc està al caire de l’abisme. “La infrafinanciació i la poca visió de futur posa en risc la qualitat de l’atenció i ens aboca a un sistema de protecció que no oferirà garanties socials”, asseguren. 

En aquest comunicat, les entitats socials acusen el Govern d’actuar de forma “precipitada” a l’obrir nous recursos, especialment per als menors migrants. I també el culpen de forçar les entitats a una situació “crítica”, ja que no cobren per aquests serveis que presten des de principis de gener. Un deute, que ja podria pujar als 50 milions d’euros, segons algunes fonts consultades. “Cal donar resposta als pagaments compromesos, si volem garantir la continuïtat dels serveis i mantenir la qualitat de l’atenció”, asseguren les entitats que alerten del “risc” i la poca “experiència” que el Govern està demostrant.

De fet, lamenten que els menors migrants estan sent discriminats en el mateix sistema de protecció. “Hi ha un doble sistema de protecció, diferent per als nens migrants d’arribades recents, i regulat amb mòduls i ràtios diferents”. Avisen del risc de “desvirtuar” el sistema que porta més de trenta anys funcionant. La Taula d’Entitats del Tercer Sector i la Plataforma d’Infància de Catalunya mostren el seu recolzament a aquest comunicat, i afegeixen, que el Govern ha de millorar la planificació i la gestió de l’acollida d’aquests adolescents.

Fons més enllà dels 18 anys

Les entitats també reclamen que la Generalitat centri els seus esforços a aconseguir que els nens acollits puguin accedir a recursos públics una vegada són majors d’edat. Demanen “assegurar la inclusió social amb oportunitats de futur” i “perspectives perquè els joves puguin construir un projecte vital”. Auguren que, si no, la inversió feta en l’acollida no té cap sentit.

Educadors sense cobrar

Qui més està patint aquesta situació són els treballadors del sector. Algunes entitats han hagut de retallar sous. En alguns casos, des de fa més d’un mes. “No he pogut pagar el lloguer, estic negociant amb el meu propietari”, explica un educador a El Periódico. Avui els principals sindicats, la UGT i CCOO, s’han manifestat a la plaça Sant Jaume per exigir millores en els sous d’aquests treballadors. 

Notícies relacionades

Hi ha entitats socials que han hagut de demanar deutes als bancs per anar fent tots els pagaments. En alguns casos, aquestes hipoteques ja són a títol personal dels gestors de les fundacions. I, en qualsevol cas, els interessos acumulats amb aquests deutes no els finançarà ningú.

La situació ja és dramàtica, i encara no ha arribat l’estiu, quan el Govern calcula que migraran gairebé tres mil menors. Hi ha qui es planteja no obrir cap centre més fins que el Govern no els pagui. D’altres, directament ja veuen grans empreses fregant-se les mans per entrar en el negoci de la infància en risc.

Temes:

Menas